Příjmení Dvořák a Mikulík
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mne původ příjmení Dvořák a Mikulík.
Je to prosím možné u vás zjistit? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Dvořák je 4. nejrozšířenějším příjmením v České republice. Patří do kategorie příjmení  odvozených "ze stavu a zaměstnání".  Příjmení mohlo být odvozeno hned z několika významů tohoto slova. Kniha "Jména tajemství zbavená" uvádí následující. Předkové dnešních Dvořáků mohli být:
"a) Sedláky, majiteli (nebo nájemci) svobodného dvora (= velkého statku); jakožto "dvořáci" byli osvobozeni od závazků ke šlechtické vrchnosti, s výjimkou samotného krále. Nepatřili však mezi šlechtice (...), ale měli snad dost společného se zemany, many, svobodníky, dědiníky, nápravníky
b) "Dvořáky" byli nazýváni i lidé na hospodářském dvoru pracující. A rovněž lidé, pohybující se u jiného "dvora" - šlechtického či královského hradu nebo zámku jako služebníci vyššího a nižšího řádu. "dvořák" je tedy i synonymum pro "dvořana"; výraz však je někdy vztahován jen na služebnictvo vyšší.
c) Někdy je ztotožněn i se šafářem, dnes bychom snad řekli "nižším článkem řídícím výrobu ve velkém zemědělském závodě".
d) Stejně jako "dvořan" to byl výraz pro označení zdvořilého člověka"
(MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002, str. 60.)
Příjmení Mikulík je jednou z mnoha variant jmen odvozených z osobního jména Mikuláš (z řečtiny - Nikoláos = "vítězný v lidu, vítězství lidu").
V roce 2011 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 22354 mužů a  23479 žen s příjmením Dvořák/Dvořáková a 558  mužů a 573 žen s příjmením Mikulík/Mikulíková
Zdroje:
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Knappová, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl. Praha: Academia, 2010.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2013 10:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu