Příjmení Dubský
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ a vznik příjmení DUBSKÝ. Mohli bychom být z větve pánů z Dubé? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Dubský je odvozeno od názvu místních jmen Dub, Dubá, Dubí, Dubsko, Duby.
Pro zjištění, zda jste spřízněni s pány z Dubé, by bylo třeba sestavit rodokmen, což tato služba neposkytuje. Pokud byste se chtěli pustit do tohoto pátrání, mohli by Vám pomoci základní informace, které naleznete např. na adrese  http://www.ptejteseknihovny.cz/odkazy/genealogie-prameny-literatura/view nebo http://www.ptejteseknihovny.cz/odkazy/genealogie-vyklad-jmen-1.
Zajímavá a užitečná by pro Vás mohla být kniha:
* Lednická, Blanka. Sestavte si rodokmen: pátráme po svých předcích. 1. vyd. Praha: Grada, 2012. 171 s., [5] s. obr. příl. ISBN 978-80-247-4069-0.
Zajímavé statistiky četnosti výskytu příjmení naleznete na adrese www.kdejsme.cz; příjmení Dubský se vyskytuje u cca 1403 mužů a 1412 žen; nejvíce v oblastech Prahy, Českých Budějovic, Plzně, Chrudimi či Brna.
Pokud by Vás zajímaly výklady jednotlivých místních jmen, můžete nahlédnout knihy: Profous, Antonín, Šmilauer, Vladimír a Svoboda, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. 5 sv.
Použitá literatura:
Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd . 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 10:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu