příjmení Dekoj
Text dotazu
Dobrý den,
můžete mi sdělit původ příjmení Dekoj. Údajně naši předci pochází z Francie/de Coa, de Casta atp./. Existoval nějaký rodokmen zpracovaný do roku 1780, ale někde se zatoulal. Při doplňování údajů ho někdo nevrátil.
Přeji hezký den a děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
jak je to konkrétně s původem Vašeho příjmení, není bohužel možné v nám dostupných zdrojích ověřit. Příjmení  Dekoj není v níže uvedených publikacích uvedeno.
Pokud ovšem máte genealogicky doloženo, že Váš rod pochází z Francie, je možné, že Vaše příjmení bylo opravdu odvozeno z některého francouzského slova.
Tuto hypotézu může jednoznačně vyvrátit či potvrdit pouze genealogický výzkum přímo v otcovské linii Vašeho rodu.
V České republice žije poměrně malý počet osob s tímto příjmením. Konkrétně se jedná o  42 mužů s 48 žen s příjmením Dekoj/Dekojová.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* NEUMANN, Josef a kol. Velký francouzsko-český slovník = Grand français tchèque dictionnaire. 2., rev., opr. a dopl. vyd. Praha: Academia, 1992. 3 sv. ISBN 80-200-0233-2.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
* naše jména: http://www.nasejmena.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.12.2013 14:22
Petr píše:
Pondělí 16.05.2022 06:54
Jméno Dekoj, Dekoy - je dle mých bádání amatérského genealoga odvozeno od obce Děkov u Rakovníka. (Mí předci: v roce 1771 si v Kněževsi bral Václav Fojtík Kateřinu Dekoy, dceru Jana Dekoye, obce jsou asi 8 km od sebe)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu