Příjmení Daňhelová, Zálešáková, Měkyňová, Brabencová
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o zaslání původu a významu příjmení - Daňhelová, Zálešáková, Měkyňová, Brabencová.
Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Daňhel, Daňhelová vzniklo z osobního jména starozákonního proroka Daniela (= bůh je můj soudce) a to vyjmutím měkkého i.
Příjmení Zálešák, Zálešáková pak vzniklo jako několik dalších podobných příjmení jako označení osoby, která bydlela za lesem.
Příjmení Měkyňa, Měkyňová se nám nepodařilo vyhledat, našly jsme pouze příjmení Měkyna, Měkynová, které vzniklo z přídavného jména měkký, či jako označení člověka, který je poddajný.
A příjmení Brabenec, Brabencová vzniklo z lidového názvu hmyzu (mravenec).
Pro zajímavost ještě uvádíme číselné statistiky ze serveru www.kdejsme.cz. Podle těchto statistik žilo v roce 2011 v České republice 977 osob s příjmením Daňhel, Daňhelová. Z toho 491 mužů a 486 žen. Nejčastěji pak v Moravských Budějovicích, Praze, Brně či Uherském Hradišti. Dále 1838 osob s příjmením Zálešák, Zálešáková. Z toho 900 mužů a 938 žen. Nejčastěji pak v Uherském Brodě, Kyjově, Veselí nad Moravou či Uherském Hradišti. Příjmení Měkyňa, Měkyňová se v těchto statistikách vůbec nevyskytuje. V roce 2011 v ČR podle těchto statistik žádná osoba s tímto příjmením na území ČR nežila. A dále v roce 2011 v ČR žilo 1451 osob s příjmením Brabenec, Brabencová. Z toho 704 mužů a 747 žen. Nejčastěji pak v Praze, Jihlavě, Třebíči či Benešově.
Pokud byste měla zájem vědět něco o původu a významu i dalších příjmení, doporučili bychom Vám např. tyto příručky, které se zabývají tímto tématem:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Zdroje:
* http://www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 12:56
Jiří Zálešák píše:
Úterý 12.01.2016 14:43
Příjmení Zálešák vzniklo podle mého úsudku jako označení osob, pocházejících ze Zálesí, což je oblast okolo Luhačovic. Proto je největší výskyt v jeho okolí (Hodonín, Hradistě a pod.)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu