-
To se mi líbí
-
Doporučit
Prosím o vysvětlení významu příjmení Cuták, Loprais a Pyclík. Jedná se příjmení z jižní Moravy. Děkuji.
Dobrý den,
Vámi uvedená příjmení bohužel nejsou vysvětlena v žádných nám dostupných publikacích o českých a německých příjmeních na našem území.
Osob s příjmením Cuták, Loprais a Pyclík žije v České republice poměrně malý počet.
Konkrétně se jedná o 39 mužů a 43 žen s příjmením Cuták/Cutáková, 129 mužů a 134 žen s příjmením Loprais/Lopraisová a 12 mužů a 11 žen s příjmením Pyclík/Pyclíková (Statistiky Ministerstva vnitra ČR, server Naše jména: www.nasejmena.cz ). Pravděpodobně nepočetný výskyt jména na území ČR zapříčinil, že výklad uvedených příjmení nebyl zařazen do žádné z publikací o původu českých příjmení.
Některé zdroje pouze uvádějí informaci, že příjmení Loprais je pravděpodobně francouzského původu.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
27.11.2014 09:42
leben und praise...z německého..... živá chvála