příjmení Chlápek
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych zjistit původ příjmení
"Chlápek". Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Chlápek bohužel není uvedeno v žádné publikaci o původu a významu příjmení, které máme k dispozici (jejich seznam na konci e-mailu). Ovšem lze se domnívat (obdobně jako u ostatních podobných příjmení, která vychází ze slov obecného významu), že slovo "chlápek" je zdrobnělinou slova "chlap".
Slovo "chlap" má nejasný původ a autor publikace "Etymologický slovník jazyka českého" nabízí několik výkladů. Jedním z nich je označení pro "dospělého muže; statného, velkého nebo také řádného, hodného člověka", v hanlivém významu poté "dareba, ničema". Původ tohoto významu je pravděpodobně ve staronordickém "garpr".
Dalším významem je poté chlap jako "nevolník". Tento význam je odvozován od ruských "kabal´nyje knigy", tedy zápisky o dlužnících. Ten, kdo si půjčil peníze, musil je nejenom splatit, ale také určitou dobu pracovat - takovýto pracující dlužník byl nazýván "cholp", tj. "zdatný muž" (musel být schopný pracovat) - nestal se jím "rab= otrok", ani "muž", protože to byly skupiny jiné. S rozvojem feudalismu se nakonec chlapem myslel nevolník vůbec.
S dotazem se můžete obrátit na Jazykovu poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR , kontakt naleznete na adrese http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna /, zde by Vám mohli odborníci poskytnout přesnější odpověď.
Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 93 mužů a 128 žen s příjmením Chlápek/ová, viz stránky portálu Kde Jsme https://www.kdejsme.cz/.
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 866 s.
Kniha je dostupná v rámci digitální knihovny Kramerius, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowChars.do .
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBn 80-86328-58-9.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.01.2012 09:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu