prijmeni Burda?
Text dotazu
Jaky je puvod prijmeni BURDA?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Burda je nejčastěji odvozováno z osobního jména Burian (specifická podoba křestního jména Jan) a dále ze staročeského slova obecného významu "burda", které znamená bouře, svár, hádka, přeneseno na člověka pak osobu hřmotnou (mohutné postavy i hřmící), křiklouna, ale i popudlivého, urážlivého, zlobného člověka. Středohornoněmecky "burde" = břemeno. Např. na Rychnovsku Burdou nazývali také člověka malého, ale zavalitého či břicháče, jinde zase jako neposedného nebo nepokojného, na Chodsku prý dokonce svrška v kartách.
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo na našem území ke dni 15.7.2009 2429 mužů a 2531 žen s příjmením Burda/Burdová.
Použité zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 35. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. Str. 34-35. ISBN 80-86328-10-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.01.2011 13:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu