Příjmení Borkovcová
Text dotazu
Chtěla bych vědět význam Chtěla bych vědět význam příjmení Borkovcová.
Odpověď
Dobrý den,
starší publikace (KOTÍK, A. Naše příjmení, 1897) uvádějí souvislost příjmení Borkovec s osobním jménem Bořivoj (slovanského původu, vyložit jej lze jako "bojující vojín, bojovník") či s místními jmény Borkov, Borkovice.
V novějších publikacích (např. MOLDÁNOVÁ, D. Naše příjmení, 2004) není již bohužel příjmení Borkovec uvedeno. Nejbližší zde uvedená příjmení jsou Bor, Borek, Borák (vzniklá z osobních jmen začínajících či končících na Bor-, -bor popřípadě odvozené z místních jmen začínajících či končících na "bor").
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 347 mužů a 398 žen s příjmením Borkovec/Borkovcová, příjmení se nejčastěji vyskytuje v Brně, Praze, Táboře, Tišnově a Ústí nad Labem.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.12.2011 14:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu