Příjmení Boesig
Text dotazu
Dobrý den, jmenuji se Roman Boesig a zajímal by mě
původ mého příjmení,popřípadě něco o mých předcích. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Boesig není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno. V publikacích o místních jménech jsme ovšem narazili na používání slova Boesig jako staršího názvu pro Bezděz. Toto příjmení ovšem mohlo být do Čech zaneseno též ze zahraničí.
V záležitosti Vašeho rodokmenu Vám bohužel jako knihovna nemůžeme příliš pomoci. Neexistují totiž žádné seznamy či přehledy historického vývoje jednotlivých rodin v ČR. Přesto je možné historii svého rodu poodhalit. Je to ovšem zdlouhavá a časově náročná práce. Velmi záleží na tom, jak hluboko do historie chcete pátrat, tedy, kolik generací zpět chcete dohledávat.
Přibližně tři generace zpět (Váš otec, děda a praděda) je často možné určit s pomocí rodinných dokumentů (tzn. rodných listů, oddacích listů, úmrtních oznámení apod.) a především s pomocí vzpomínek Vašich blízkých příbuzných.
Poptejte se tedy na své předky a další příbuzné ve své rodině. Určitě zjistíte spoustu zajímavých informací, které doplní různé rodinné fotografie a dokumenty. Tento první krok v bádání po předcích je nejsnazší a nejucelenější. Ze vzpomínek a rodinných dokumentů si můžete udělat celkem ucelenou představu, jací Vaši blízcí příbuzní byli, čím se zabývali, jak žili.
Čím více půjdete při svém bádání do minulosti, tím méně dokumentů a informací budete mít k dispozici. U generací, pro které již nejsou záznamy v rodinných dokumentech, je třeba využít matriční záznamy uložené na matrikách obce či města (živé matriky - přibližně konec 19. a celé 20. století) a oblastních archivech
(http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696?kam=kategorie&kod=0005) (matriky přibližně od poloviny 17. století do konce 19. století).
Přehled jednotlivých dostupných matrik uvádí každý oblastní archiv na svých stránkách.
Při pátrání je vždy třeba vycházet z informací, které získáte při studiu předchozích generací, tzn. např.z matričního zápisu narození pradědečka zjistíte jména jeho otce a matky, které budete dále vyhledávat.
Toto archivní pátrání je ovšem náročnější na čas, neboť ne vždy jsou v matrikách uvedeny rejstříky. Musíte tedy procházet velkou řadu záznamů, než objevíte Vámi hledaný. Situaci ztěžuje také písmo, které je často psáno kurentem, v některých případech německy, starší záznamy jsou často psány latinsky.
Více informací o genealogickém pátrání Vám poskytnou knihy:
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Ke dni 15.7.2009 v České republice žily dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" pouze 3 osoby s příjmením Boesig/Boesigová, Vy (Jablonec n.Nisou) a 2 ženy (v Liberci).
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
* http://www.stockphotopro.com/photo_of/View/06441FUM/View_from_the_castle_
* http://pf.ujep.cz/files/data/KBO_casopis2003-1.pdf
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.08.2011 14:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu