příjmení Blechta
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mě původ příjmení Blechta, resp. původní význam tohoto slova.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale bohužel se nám příjmení Blechta/ Blechtová nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích.
Pro zajímavost pouze uvádíme, že v roce 2011 v České republice žilo 175 osob s příjmením Blechta/ Blechtová. Z toho 88 mužů a 87 žen. Nejčastěji pak v městě Litovel, v Praze, Olomouci či Šumperku.
Se svým dotazem se můžete také obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/index.html, kde by Vám snad jazykoví odborníci mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Projité zdroje:
* http://www.kdejsme.cz
*  MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2012 10:35
Miloš Blechta píše:
Pátek 10.07.2015 08:23
Příjmení Blechta je údajně odvozeno od Blekta,mělo jít dialektickou formu výslovnosti tohoto příjmení na Bouzovsku a na Moravě(doktor - dochtor).Pravděpodobně není českého původu, spíše germánského.Ve švédštině znamená slovo "blekta" - světlý,podobně pak v němčině,resp.starogermánštině.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu