příjmení Benda
Text dotazu
Dobrý den, dalo by se zjistit jak nebo z jakého důvodu a kde (ve které zemi - oblasti) vzniklo příjmení Benda? Co toto příjmení znamená - znamenalo? Děkuji
Odpověď
Dobrý den, příjmení Benda je 137. nejčastější české příjmení (první doložené zmínky r.
1548 Václav Bentův, 1669 Jan Karel Benda či Benedikt). Bylo odvozeno z osobního jména Benedikt = blahoslavený, požehnaný; možno také z osobního jména Benjamin = milovaný syn nebo z osobního jména Benno (= patron Míšně).
Více o tomto příjmení píše ve své publikaci Jména tajemství zbavená Vladimír
Mates: Příjmení Benda patří k těm, jež byla odvozena "ze jmen osobních (křestních)", a to od základního Benedikt. Svatý Benedikt žil v letech 480-543, založil řeholní řád po něm pojmenovaný a vybudoval velký klášter na hoře Monte Cassino v Itálii. Benedictus je jméno z latiny a vžitý překlad-výklad je "požehnaný". (I když interpretace blahořečený, či starší češtinou dobrořečený, by také byla docela namístě. Lat. bene = dobrý a dictum = řečený.) Z Benedikta je vzat základ por mnohá česká příjmení. Nejen Bendy, Benedy a Beneše, ale i pro jednoslabičné Ben, dvouslabičné Beňa či Beňas atd. Podoba Beneda patrně předcházela tvaru Benda, který je stažením předchozího. Ten mohl vzniknout pravděpodobně po různém skloňování. Ve druhém pádě bylo někde bez Benedy, jinde bez Bendy (stejně jako Aleše nebo Alše). A tento druhý pád pak ovlivnil i nominativ.
Dle statistik Ministerstva vnitra České republiky žilo ke dni 9.5.2007 na našem území 3306 mužů a 3484 žen s příjmením Benda/Bendová.
Použité zdroje:
MOLDANOVÁ. Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 30. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. Str. 21, 22. ISBN 80-86328-10-4.
Statistiky Ministerstva vnitra ČR -
http://www.mvcr.cz/docDetail.aspx?docid=21032290&docType=ART&chnum=3
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.09.2008 16:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu