příjmení Benáčan
Text dotazu
Dobrý den,ráda bych se dověděla něco o původu a příjmení Benáčan. Dalšího Benáčana jsem objevila v Texasu.Zatím největší překvapení způsobil jakýsi Simuel Benacan,který žil koncem 15.století ve Španělsku A pravděpodobně se po vyhnání Židů ze země usadil v jiné části Evropy.
Odpověď
Dobrý den, něco málo jsme o příjmení Benáčan zjistili, ale více by vám možná poradili odborníci (genealogové, jazykovědci - doporučujeme přehled zdrojů na úvodní stránce naší služby). Španělské nebo cizí jméno Benacan velmi pravděpodobně nebude mít nic společného s tímto českým příjmením. Z toho prostého důvodu, že shoda je z velké části založena na zakončení, -an/-an. A v obou jazycích jde o koncovky, které se objevují i u zcela jiných jmen. České -an je pak příponou, pomocí níž se odvozují jména na základě místa. Např. Pražan, Angličan, atd. Proto je docela pravděpodobné, že vaše příjmení souvisí s Benátkami.
Nasvědčují tomu i záznamy v Berní rule (což je soupis daňových povinností obyvatel Čech z roku 1654). V rejstříku Berní ruly jsme našli dvojí výskyt jména Benáčan (Svatý Jakub, okr. Kutná Hora; a Teplýšovice okr. Benešov).
Zajímavý je první údaj, protože ve stejné lokalitě se objevuje také jméno Benátčan (Svatý Jakub, okr. Kutná Hora). V příslušném svazku Berní ruly (Kraj Čáslavský, sv. 1, s. 265) je uveden Matěj Benáčan (zahradník), dále pak mezi údaji o zahradách je uvedena Benátčanova zahrada. Soudíme, že v 17. století mohl být rozdíl Benáčan/Benátčan vnímán jako nevelký (pravopis byl mnohem rozkolísanější než dnes) a pravděpodobně jde o tutéž osobu.
Pokud jde o současný výskyt, podle statistik na stránkách ministerstva vnitra bylo v r. 2007 v České republice 19 žen a stejný počet mužů s tímto příjmením.
Nastíněnou teorii berte prosím jako hypotézu, která se nám jeví jako pravděpodobná, nicméně by bylo třeba ji ověřit bádáním v archivech a matrikách, popřípadě konzultovat s odborníky.
Prameny:
Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651 / sestavili Václav Červený & Jarmila Červená. -- 1. vyd.. -- Praha : Libri, 2003. -- 2 sv. ; 32 cm
Berní rula. sv. 10, Kraj Čáslavský. 1. [díl] / zprac., úvodem, tb., rejstříkem a mapami opatřil František Beneš. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1954. -- 454, [1] s. : [1] obr. příl. [1] barev. mp. ; 4°
Berní rula. sv. 11, Kraj Čáslavský. 2. [díl] / zprac., úvodem, tabulkami, [místním] rejstříkem a mapami opatřil František Beneš. -- 1. vyd.. -- Praha
: SPN, 1955. -- [2] s., s. 463-1066, [1] s. : [1] tb. [1] barev. mp. [1] obr. příl. ; 4° + 2 vol. příl.
Berní rula. Sv. 19, Kraj kouřimský. Díl 2 / Zprac. ... tb., rejstříkem osob, míst a mapami opatř. Marie Haasová-Jelínková. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1952. -- S. [1], 489-877, [1] s. : [1] obr. příl. [2] barev. mp. ; 4°
Berní rula. Sv. 18, Kraj Kouřimský. Díl 1 / Zprac. Marie Haasová-Jelínková.
-- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1952. -- 480, [1] s. : [1] obr. příl. ; 4°
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.01.2009 13:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu