příjmení Bedřich/ Bedřichová
Text dotazu
Mohu se prosím zeptat jaký je význam příjmení Bedřich/Bedřichová? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
dle příručky "Naše příjmení : Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu" od Kotíka, Ant. vzniklo příjmení Bedřich/ Bedřichová odvozením z německého osobního jména Frydrych (které bylo počeštěno do podoby Bedřich).
Jméno Bedřich pochází tedy ze staroněmčiny, ze slov fridu + rich a lze je tedy vyložit jako "mírumilovný (mocný) vladař".
Pro zajímavost uvádíme, že podle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, žilo ke dni 31. 1. 2010 v České republice 554 osob s příjmením Bedřich/ Bedřichová. Z toho 257 mužů a 297 žen. Nejčastěji pak v Hustopečích, Brně, Praze či Židlochovicích.
Zdroje:
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
*KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat? 4. přeprac. a doplněné vyd. Praha: Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Kde jsme: www.kdejsme.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.08.2012 16:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu