příjmení Bažout
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych vás požádat o pomoc při hledání původu a významu mého příjmení
-Bažoutová-.Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
konkrétně příjmení Bažout není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno.
Pravděpodobně ovšem bude stejného původu jako příjmení Pažout (chybným zápisem P/B), které bylo odvozeno ze slova pažout = člověk vybíravý, původně žravý, popřípadě z přídavného jména pažroutný, pažloutný = mlsný.
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 26 mužů a 25 žen s příjmením Bažout/Bažoutová, toto příjmení se nejčastěji vyskytuje v Chotěboři a Žatci.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR na stránkách Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2012 09:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu