příjmení Balej
Text dotazu
Dobrý den, prosím o zjištění původu a významu příjmení Balej. Popřípadě doporučení odborné literatury, kde informace pravděpodobně naleznu. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Balej/ -ová vzniklo z osobního jména Baltazar (= "Bůh ochraňuj život krále").
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 242 mužů s příjmením Balej (s věkovým průměrem 41 let) a 308 žen s příjmením Balejová (s věkovým průměrem 43 let). Tito žili na konci roku 2013 v Praze či v Rokycanech. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz čiwww.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
A příjmení Cozl/ - ová vzniklo z místního jména Cosel.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 45 mužů s příjmením Cozl (s věkovým průměrem 42 let) a 38 žen s příjmením Cozlová (s věkovým průměrem 47 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Domažlicích a Ostravě. Další statistické údaje viz. stránky uvedené výše.
Zdroje:
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : TAX AZ KORT, 2002. ISBN 80.238-8173-6.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.05.2014 17:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu