příjmení Ammer
Text dotazu
Dobrý den, nevěděl jsem kam tenhle dostaz přesně zadat.
Chtěl bych Vás poprosit, jestli byste mi nezjistili z jaké země a jak dlouho už existuje moje příjmění Ammer (Ammerovi).
Domnívám se že pochází z Německa, ale nejsem si jist. A jinak ohledně mého příjmení moc nevím. Zajímá mě jaké jsem měl předky apod.
Děkuji předem za Vaši odpověd.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Ammer, Ammerová vzniklo z názvu ptáků. Ammer na Šumavě = strnad; či ze středohornoněmeckého amer = kalous.
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2012 v ČR 48 mužů s příjmením Ammer (s věkovým průměrem 35 let) a 52 žen s příjmením Ammerová (s věkovým průměrem 39 let). Nejčastěji pak tito žili na konci roku 2012 v Praze a Chomutově. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Bohužel naše služba má možnost dohledávat pouze původ příjmení a jmen z lingvistického hlediska, pokud by Vás zajímalo, odkud skutečně pochází přímo Vaše příjmení (Vaši předkové) atd., je nutné vydat se do archivů a bádat v nich.
Příjmení vznikala v průběhu několika staletí, tedy od 14. do 18. století. Neměnnost příjmení byla uzákoněna až dekretem Josefa II. v roce 1786. Před tímto datem mohlo docházet k různým pravopisným i jazykovým proměnám příjmení. Konkrétní podoby a historii používání uvedeného příjmení ve Vašem rodě je možné ozřejmit pouze genealogickým výzkumem Vaší rodové linie.
Jak přesně při genealogickém pátrání postupovat Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen. Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné nechat si rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Zdroje:
* http://www.nasejmena.cz
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.07.2013 07:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu