příjmení
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych znala původ příjmení: Havel,
Svatoš, Nepovím a Lebeda. Nejsem si přesně jistá, kde bych měla tyto
informace hledat. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Havel (první zmínka r. 1197 jako Havvel) bylo odvozeno z osobního jména Gallus = obyvatel Galie; počeštěno v Havel podobně jako Paulus v Pavel. Vladimír Mates v knize Jména tajemství zbavená k původu příjmení Havel ještě doplňuje: "Původním vzorem je latinské Gallus, které kromě kmenové (národní) příslušnosti označující Gala, neboli Kelta, mělo za římských dob i význam "obyvatel Galie". Je zajímavé, že řada jazykovědců neuvádí i další možnost. "Gallus" v latině je přece také "kohout". Galové, Keltové, byli obrovským společenstvím mnoha desítek, ne-li stovek, kmenů.
Uctívali spoustu nejrůznějších zvířat, do bojů si brali jejich obrazy a masky, aby protivníka zastrašili. Někteří bojovali i pod znamením kohouta..."
Příjmení Svatoš vzniklo spolu s dalšími příjmeními (např. Svatek, Svatoň) z příjmení Sváta, které je domácí podobou osobních jmen Svatomír, Svatoslav.
Obě křestní jména jsou slovanského původu, Svatomír se vykládá jako "(ten, komu je) svatý mír; mírumilovný". Považoval se za obdobu původem řeckého jména Ireneus. Svatoslav znamená "silou slavný" (praslovansky svetý - "silný"); jeho variantou je Světoslav, který se vykládá jako "světlem slavný", příklonem ke slovu svět podle lidové etymologie i "slavící svět".
Příjmení Nepovím bylo odvozeno z 1. osoby přítomného času slovesa nepovědět.
Příjmení Lebeda vzniklo z názvu rostliny, která také sloužila za neúrody jako potrava.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 61, 178, 125, 104. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. Str. 72-74. ISBN 80-86328-10-4.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. Str. 258. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.05.2011 10:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu