příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaký je původ příjmení Švásta, Vlašic a Halla. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy Naše příjmení bylo příjmení Švásta odvozeno ze slovesa švástat = vychloubat se, žvanit.
Příjmení Vlašic patří mezi jména odvozená od slova Vlach, které vzniklo z národních jmen románských národů, zejména Italů. Vzniknout mohlo také odvozením z osobních jmen Vladimír, Vlastibor apod. Jako vlach se také někdy označoval zedník, popřípadě kupec.
Poslední Vámi uvedené příjmení Halla vzniklo pravděpodobně z osobního jména Havel. Toto jméno je počeštěnou podobou jména Gallus = obyvatel Galie.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.05.2011 10:04
Jiri píše:
Neděle 25.12.2022 21:07
Dobrý den, mohl bych se zeptat na původ mého příjmení Slezák?
PSK - admin píše:
Středa 28.12.2022 09:20
Dobrý den,
příjmení Slezák pochází z označení obyvatele Slezska, ve zdrobnělé podobě Slezáček.
Příjmení z názvů zemí se spolu s příjmeními z kmenů ( např. Hanák) nebo národů ( Němec), druží ke kategorii příjmení z místních jmen, ( např. Kolina z místního jména Kolín).
Čerpáno z:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. Str. 17 a 170.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu