příjmení
Text dotazu
Dobrý den, kamarádkám se narodily chlapečci a do
přáníčka miminku jsme jim psala význam jejich jména, ale význam příjmení
jsem nenašla. Prosím Vás o původ, co znamenají....příjmení
Roubíček,Pospíšil. Děkuji Vám za kladnou odpověď
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Roubíček (první zmínka z r. 1499 Clementi Rubiczek, 1713 Libeň: Abraham Roubíček) bylo odvozeno jako zdrobnělina ke slovu obecného významu roub (i roubík), roub = část výhonku; též skrčený člověk. U rodin s židovskými předky příjmení patrně vzniklo z hebrejského osobního jména Ruben, které nemá úplně jasný význam, někdy se vykládá jako "ejhle (pohleďte/podívejte se), syn".
Příjmení Pospíšil bylo odvozeno z příčestí minulého činného slovesa "pospíchat". Podle Vladimíra Matese se tak pravděpodobně označovali lidé, kteří stále někam pospíchali (aby už byl hotov s prací, aby už byl doma, aby už byl v hospodě atd.) nebo někoho neustále do něčeho pobízeli, případně se mohlo jednat o lidi nervní, neposedné, kteří nevydrželi dlouho na jednom místě. Jména ze sloves typu Pospíšil jsou častější na Moravě než v Čechách.
Pokud by Vás zajímaly také údaje o četnosti jmen a příjmení, dle statistik Ministerstva vnitra ČR žilo ke dni 15.7.2009 na našem území 609 mužů a 677 žen s příjmením Roubíček/Roubíčková a 10 742 mužů a 11 249 žen s příjmením Pospíšil/Pospíšilová.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. Str. 146, 158. ISBN -78-80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2003. Str. 201-202. ISBN 80-86328-30-9.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. Str. 246. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR -
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.07.2011 10:25
Pšenko píše:
Pondělí 08.11.2021 12:56
Dobrý den, co znamená moje příjmení PŠENKO.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 08.11.2021 14:39
Dobrý den,
původ jména vyhledané zdroje shodně uvádějí v souvislost s pšenicí:
„Pšenčík - zdrob. příjm. a nář. A Pšenica; z A pšenice se zánikem nepřízvučného -i-; Pšenák, Pšenička, Pšeničný, Pšenka, Pšenko, Pšenský“
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 150. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:af4d89b0-4016-11e4-bc3a-005056827e51
Příjmení Pšenka [i Pšenko] je také zmiňováno jako příjmení vzniklé podle domovních znaků – příjmení, která připomínají rozmanité věci, jejichž obrazy se vyskytují v Praze jako domovní znamení nebo jsou po nich nazvány domy: Pšenička, Pšenka (pšenice zlatá).
Zdroj: BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. s. 178. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:6d881f70-35bf-11e3-b62e-005056825209
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu