přijímení POHL
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se něco dozvěděla o původu a
významu přijímení POHL.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den.
příjmení Pohl/ Pohlová vzniklo, podle příručky "Naše příjmení" od Moldanové, D., z německého Pohl = Polák; dále někde také mohlo vzniknout z něm.
nářečního znění osobního jména Pavel - Pohl, či ještě na severní Moravě mohlo toto příjmení také vzniknout z místního jména Polom, německy Pohl.
Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2010 žilo v České republice, dle serveru www.kdejsme.cz, 2017 osob s příjmením Pohl/ Pohlová. Z toho 988 mužů a 1029 žen. A v roce 2011 zde žilo již 2024 osob s tímto příjmením. Z toho 992 mužů a 1032 žen. Nejčastěji pak v Praze, Rychnově nad Kněžnou, Brně či Dobrušce a dalších.
Zdroje:
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2012 10:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu