Příčiny afektu v závislosti na osobnosti
Text dotazu
Dobrý den,
u některých lidí mohou jisté podněty, na první pohled, z nepochopitelných důvodů vyvolávat afekty. Může být takovéto chování odrazem nějaké osobnostní poruchy?
Jako příklad mohu uvést reálný případ ženy, pro kterou jsou spouštěčem afektů situace, kdy muži prožívají slast z pohledu na nahou nebo spoře oděnou ženu. Rovněž jí irituje prostituce a striptýz. Všechny tyto situace mají společný fakt, že se nejedná o vzájemnou interakci dvou osob, ale spíše se jedná o tzv. sexuální objektifikaci žen. Zmíněná žena pak pociťuje návaly vzteku, které zmírňuje agresí nebo sexem.
Může se v tomto konkrétním případě jednat o projevy osobnostní nebo sexuálního narušení dané osoby?
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Domníváme se, že Vaše otázka je již do značné míry vědeckého charakteru z oboru psychologie nebo psychiatrie. Není bohužel v kompetenci služby Ptejte se knihovny poskytovat vysoce odborné odpovědi splňující vědecká kritéria jednotlivých oborů. Domníváme se však, že Váš dotaz spadá do oblasti psychologie emocí a k tomu Vám můžeme doporučit alespoň nějaké základní zdroje. U knižních titulů připojujeme odkaz na Souborný katalog ČR s přehledem knihoven, které mají daný titul ve svém fondu. Uvedené odborné články by měly být dostupné online:
-POLÁČKOVÁ ŠOLCOVÁ, Iva. Emoce: regulace a vývoj v průběhu života: funkce a zákonitosti emocí, sociální a kulturní souvislosti, měření emocí. Vydání 1. Praha: Grada, 2018. 237 stran. Psyché. ISBN 978-80-247-5128-3.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=007679722&local_base=SKC
-STUCHLÍKOVÁ, Iva. Základy psychologie emocí. Vydání druhé. Praha: Portál, 2007. 227 stran. ISBN 978-80-7367-282-9.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003165121&local_base=SKC
-BAJZOVÁ, Marcela. Duši nelze zalepit: můj život s bipolární afektivní poruchou, aneb, Jak žít i přes to plnohodnotný život. Vyd. 1. V Ostravě: Repronis, 2014. 96 s. ISBN 978-80-7329-386-4.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=006205908&local_base=SKC
-POLÁČKOVÁ ŠOLCOVÁ, Iva a RICHTEROVÁ, Eva. Fyziologické a sociokulturní souvislosti vývoje regulace emocí. Československá psychologie, 2016, 60(suppl.1), s. 64-75. ISSN 0009-062X. Dostupné také z: http://cspsych.psu.cas.cz/files/cspsych_supplement_2016.pdf.
-CZEKÓOVÁ, Kristína, POKORNÁ, Zuzana a URBÁNEK, Tomáš. Emoční komplexita = Emotional complexity. Československá psychologie, 2014, 58(2), s. 141-157. ISSN 0009-062X. Dostupné také z: https://kramerius.lib.cas.cz/client/handle/uuid:23946856-2a56-4986-ae67-9b037058d1e0.
-REČKOVÁ HROUDOVÁ, Jana et al. Biologické markery sledované u bipolární afektivní poruchy. Psychiatrie: časopis pro moderní psychiatrii, 2018, 22(suppl. 1), s. 37. ISSN 1211-7579. Dostupné také z: http://www.tigis.cz/images/stories/psychiatrie/2018/Psychiatrie_supplementum_novy_vyzkum.pdf.
-ŠEBELA, Antonín et al. Instabilita cirkadiánního rytmu: endofenotyp bipolární afektivní poruchy. Psychiatrie: časopis pro moderní psychiatrii, 2018, 22(suppl. 1), s. 40-41. ISSN 1211-7579. Dostupné také z: http://www.tigis.cz/images/stories/psychiatrie/2018/Psychiatrie_supplementum_novy_vyzkum.pdf.
-SISROVÁ, Monika, ZIKMUNDOVÁ, Iva a USTOHAL, Libor. Dynamika kognitivního deficitu u bipolární afektivní poruchy. Česká a slovenská psychiatrie, 2017, 113(4), s. 172-177. ISSN 1212-0383. Dostupné také z: http://www.cspsychiatr.cz/detail.php?stat=1158.
Určitě Vám doporučujeme obrátit se s Vaším dotazem na odborníky (například Katedra psychologie FF UK v Praze https://kps.ff.cuni.cz/cs/) anebo můžete také zkusit kontaktovat Knihovnu Psychologického ústavu AV ČR, kde by Vám mohli doporučit další relevantní zdroje k tématu: http://www.psu.cas.cz/cs/ustav/knihovna/index.html.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.06.2023 21:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu