Příbuznost slov myslivost a průmysl
Text dotazu
Jakou významovou blízkost mají slova myslivost a
průmysl se slovem myslit?Jak vysvětlit jejich příbuznost?
Odpověď
Dobrý den,
podle dostupných etymologických slovníků skutečně patří slova myšlenka a přemýšlet, smysl a jemu příbuzné slovo průmysl a také slovo myslivec k slovům příbuzným se slovy mysl či mysliti.
Slova myslivec, myslivna, myslivost (polsky myśliwy, -wiec) jsou odvozena od
myslivý: staročesky v lowiech... velmi mysliv bieše; neb bych rád mysliv byl a nemám zvěři; původně zajisté = přemýšlivý, což se vztahuje na staré způsoby lovu lesní zvěře, kdy lovec užíval střelné zbraně (luku) málo, zato však musil vymýšleti rozličné pasti, lapačky, stavěti sítě, samostříly, věšeti udice, vložené do návnady, klásti smyčky a klevy. Dnešní lov je pohodlný, nevyžaduje myšlení, ale jen dobré míření.
Slovo průmysl, za Jungmanna (= JUNGMANN, Josef. Slovník českoněmecký. I-V.
Praha, 1836-1839.) promysl, je přejato z ruského prómysel (= řemeslo, výroba, průmysl). Složeno z pro- a základu, který je v mysliti. Slovenské priemysel utvořeno podle češtiny podle běžného poměru prů- / prie- u jiných slov. Vývoj významu: živnost (řemeslo a obchod), potom jen industrie.
Samotná slova mysl, mysliti mají všeslovanský praslovanský *myd-sl-, souvisí s řeckým mythos - slovo.
použité zdroje:
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. s. 303, 369. ISBN 80-04-23715-0.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha :
Nakladatelství Lidové noviny, 1997. s. 385, 488. ISBN 80-7106-242-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.02.2010 14:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu