příbor
Text dotazu
Odkud a z jakéhoobdobí pochází klasický příbor nůž vidlička lžíce?
Odpověď
Dobrý den, údaje jsme převzali a citujeme z následující literatury:
Zíbrt, Čeněk. Poctivé mravy a společenské řády při jídle a pití, po rozumu starých Čechův : Z mravoučných návodů staročeských i odjinud vypisuje... Praha : Jos. R. Vilímek, 1890, s. 13, 14, 15, 54-55.
Rok 1600: Kniha Mravové aneb naučení potřebná, jak dítky hned z mládí mravy a obyčeje dobré,... sepsaná od Jiříka Strejce... (Praha 1600) uvádí jen lžíci a nůž.
Rok 1710 a 1715: Libertin, Jan Ignác: De educatione iuventutis. Praha 1715. Kniha už uvádí lžíci, vidličku a nůž jako společně používané jídelní náčiní; popisuje jak jednotlivé části používat a také jejich umístění na stole.
Tobolková-Kotíková, Zuzana.
Prostřený stůl a jeho dějiny. Praha : Orbis, 1949, s. 16-17. Cituje rovněž výše uvedeného Libertina a dále:
Rok 1794: Vavřinec, A. Pravidla zdvořilosti, opatrnosti a zachování zdraví. Návody k prostírání, rozmístění příboru (lžíce, vidlička, nůž) jsou skoro stejné jako u Libertina.
Holčík, Štefan.
Príbory. Bratislava : Tatran, 1982, s. 38-42.
Polovina 17. stol.: Kombinovaná sestava lžíce s vidličkou na jedné rukověti. Do zubů vidličky se dala vložit a háčkem přichytit mělká mistička, takže vznikla polévková lžíce. Používalo se hlavně na cestách.
17. a 18. stol.: Velké hostiny na panovnických dvorech a zámcích šlechty si vyžádaly mj. i soupravu příborů, jak ji známe i dnes. Vlastní příbor si majitel nosil na opasku. Soupravy pro více osob se uchovávaly, příp. přenášely (na cestách, při lovech) v kazetách, ev. v kufřících.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 15:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu