prezidentská standarta
Text dotazu
Dobrý den, zajímá nás informace týkající se standarty prezidenta. Chceme vědět, jak v době komunismu vypadala standarta. Víme, že ji poprvé začal užívat Masaryk a bylo na ní heslo "Pravda vítězí" a mysleli jsme si, že toto heslo znovu obnovil až Václav Havel. Otázkou je, zda to heslo na ní bylo i za komunismu a jestli ne tak jak vypadala? Předem děkujeme za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, nápis "Pravda vítězí" na standartě prezidenta Československé (České) republiky má své kořeny již v husitství. Latinská podoba tohoto nápisu (veritas vincit) byla zaznamenána například na husitské korouhvi v Jenském kodexu.
První prezidentská vlajka Československého státu vznikla v roce 1920.
Sestavena byla z velkého státního znaku (bílý dvouocasý lev uprostřed, kolem sedm polí se zemskými znaky Slovenka, Podkarpatské Rusi, Moravy, Slezska, Těšínska, Opavska a Ratibořicka, dva zlatí lvi jako štítonoši). Velký státní znak  byl umístěn na bílé pole, po okraji byla vlajka lemována bílými, červenými a modrými plaménky. Pod velkým státním znakem byl umístěn nápis "Pravda vítězí". S výjimkou období Protektorátu Čechy a Morava byla tato vlajka používána prezidentem Československé republiky až do roku 1960. V období Protektorátu Čechy a Morava byla vlajka prezidenta složena z většího protektorátního znaku (2x český lev a 2x moravská orlice) na bílém pozadí s plaménkovým lemem, který však byl v jiném pořadí barev a sklonu než na ostatních prezidentských vlajkách. Po válce byla opět obnovena prezidentská standarta z roku 1920. K její změně došlo až v roce 1960, kdy se do středu vlajky dostal nový socialistický státní znak, pěticípá hvězda nad hlavou nekorunového bílého lva na štítu tvaru pavézy. Vše na červeném pozadí. Tento nový státní znak byl na prezidentské vlajce umístěn na bílý podklad, místo lvů - štítonošů byly na vlajku umístěny lipové větve, místo plaménků byla na okraji vlajky bílá, modrá a červená políčka. Nápis "Pravda vítězí" ovšem přetrval.
V roce 1990 začala být používána prezidentská vlajka s novým státním znakem
(4 pole: 1. a 4. pole znak České republiky, 2. a 3. pole znak Slovenské republiky). Pod státní znak byl umístěn nápis "Veritas vincit" (Pravda vítězí v latině), na okraje stuhy s nápisem byly umístěny dva lipové listy.
Okraj vlajky byl lemován opět plaménky v barvách bílá, modrá, červená.
Po vzniku samostatné České republiky byl do středu prezidentské standarty umístěn nový státní znak (2x český lev, 1 moravská a 1 slezská orlice).
Nápis byl opět změněn na "Pravda vítězí". Místo dvou lipových listů byly na okraje stuhy s nápisem umístěny lipové větvičky.
Vyobrazení všech používaných prezidentských vlajek naleznete například v knize Česká panovnická a státní symbolika.
Zdroje:
SEDLÁČEK, Pavel.Česká panovnická a státní symbolika : vývoj od středověku do současnosti : katalog výstavy : 28. září - 31. října 2002 = Czech sovereign's and state's symbols : their evolution from the middle ages up to the present : catalogue of the exhibition / Pavel Sedláček ; Eva Gregorovičová - editor. Vydání   Vyd. 1. Praha : Státní ústřední archiv, 2002. ISBN 80-85475-86-3 (brož.)
SVOBODA, Zbyšek. Československá státní a vojenská symbolika. Praha : Impuls, 1991. ISBN 80-85469-03-0 (brož.)
Obor
politicke-vedy-politologie-politika-verejna-sprava-vojenstvi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2008 12:00
Roman KLIMEŠ píše:
Neděle 15.05.2022 13:31
První československá standarta je z konce roku 1918 (asi konec listopadu či začátek prosince 1918) a vyšívala ji odborná učitelka na škole UMPRUM Ida Krauth. Nebyla přijata žádným zákonným předpisem, ale existoyala de facto. Zachovala se a je uložena v uměleckých sbírkách Pražského hradu.
Pozn.: autor komentáře je vexilolog.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu