Přezdívky
Text dotazu
Dobrý den, prosím o informaci, zda existuje nějaká
kniha / dokument o vzniku, vývoji a funkci přezdívek, ideálně odborná z
oblasti lingvistiky / antropologie, např. i v cizím jazyce. Konkrétně mě
zajímají romské přezdívky, ale není podmínkou.
Odpověď
Dobrý den,
v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) a Souborném katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc) jsme nalezli tyto knižní publikace, které by mohly obsahovat informace k uvedenému tématu, žádná se však netýká přímo romských přezdívek:
NOBLE, Vernon. Nicknames: Past and Present. London: H. Hamilton, 1976. 15,183 s.
ŠULUNOVA, Ljudmila Vladimirovna. Prozvišča v antroponimii burjat. Ulan-Ude: Burjat. kniž. izdat., 1985. -- 90 s.
* Přezdívky burjatské - studie * Jména osobní burjatská - přezdívky - studie
CHOVANEC, Jan; PAVELČÍK, Jan; PAVELČÍK, Jiří. Slovní erby, aneb, Přezdívky v Bánově, ve Vlčnově a na severních svazích Lopeníka a Kykuly. Uherský Brod : Jaspis, 2003. 19 s. ; 21 cm. ISBN 80-903197-1-8.
* přezdívky -- Česko * osobní jména -- Česko * studie
LEBE, Reinhard. War Karl der Kahle wirklich kahl? : Historische Beinamen - und was dahintersteckt. München : Deutscher Taschenbuch Verlag, 1990. 156 s. ; 18 cm. -- (Deutscher Taschenbuchverlag. Geschichte ; 11303). ISBN 3-423-11303-0.
* dějiny * osobnosti * osobní jména * přezdívky * sborníky
Dále by pro Vás mohly být přínosné zejména články, resp. odborné studie, jejichž záznamy jsme vyhledali v bibliografické článkové databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl) . Databáze obsahuje citace článků excerpovaných nejen z denního tisku, ale také z vybraných odborných periodik s retrospektivou od r. 1991:
GEISLEROVÁ, Olga. Entwicklungstendenzen der nominalen Wortbildung am Beispiel der Personenbezeichnungen. In: Brünner Hefte zur Didaktik, Sprach- und Literaturwissenschaft / editor Pavel Váňa. Brno : Masarykova univerzita, 2004. ISBN 80-210-3517-X. [Č. 1], s. 53-60.
* jména -- derivace * osobní jména -- vývoj * přezdívky * němčina
BORG, Alexander; KRESSEL, Gideon M. Personal Names, Surnames and Nicknames among the Azazmeh Bedouin in the Negaw Highlands: Anthropological and Linguistic Aspects. In: Archív orientální. ISSN 0044-8699. Roč. 63, č. 4 (1995), s.478-487.
* lexikologie * onomatologie. * osobní jména * přezdívky * lingvistická hlediska * semitské jazyky * arabština * beduínská arabština * Blízký východ
VOLEJNÍK, Radek. Přezdívky dětí a mládeže v Přelouči. In: Acta onomastica. Praha: Akademie věd České republiky, Ústav pro jazyk český, 2005. ISSN 1211-4413. ISBN 80-86496-25-2. Roč. 46 (2005), s. 199-212
* onomastika * hypokoristika * přezdívky * čeština
SALZMANN, Zdeněk. Přezdívky v Bigáru: příspěvek k antroponymii česky mluvící vesnice v jihorumunském Banátu. In: Naše řeč. ISSN 0027-8203. Roč. 76, č. 3 (1993), s. 146-156.
* český jazyk * lexikologie * antroponomastika * Bigar
KNAPPOVÁ, Miloslava. Přezdívky v proměnách staletí. In: Acta onomastica. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, 2000. ISSN 1211-4413. ISBN 80-86496-01-5. Roč. 40 (1999), s. 82-88.
V Centrálním katalogu Univerzity Karlovy (http://ckis.cuni.cz)  jsme nalezli ještě jeden anglický dokument, informace týkající se jeho umístění v knihovně konkrétní fakulty jsou součástí záznamu publikace:
MORGAN, Jane; O´NEILL, Christopher; HARRÉ, Rom. Nicknames: their origins and social consequences. London: Routledge & Kegan Paul, 1979. 153 s. ISBN 0-7100-0139-8.
Více informací o této knize v Google Books:
http://books.google.com/books?id=rK49AAAAIAAJ&hl=cs&source=gbs_ViewAPI
Odkazy na další prameny byste také mohla získat z tištěné Bibliografie české lingvistiky
(http://www.lib.cas.cz/casopisy/cz/Bibliografie_ceske_lingvistiky.htm) od 60. let nejprve vydávané Československou akademií věd, poté Ústavem pro jazyk český AV ČR. Bibliografie pokrývající roky 1992-1999 je v elektronické podobě dostupná na stránkách Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://bibliografie.ujc.cas.cz/) . Podrobnější údaje o tištěných svazcích bibliografie, včetně možnosti výpůjčky v NK ČR (ikona Exempláře), naleznete v elektronickém katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc).
Další relevantní prameny by Vám mohla ještě doporučit Knihovna Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=knihovna).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.12.2010 12:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu