Přemysl Lipš nar. 5.12.1925
Text dotazu
Prosím o informace ohledně Přemysla Lipše narozeného 5.12.1925
Odpověď
Dobrý den,
v souvislosti s tragédií v rodině Josefa Lipše jsme již zmínili některá periodika, ve kterých o této události proběhly informace. Více zde: https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/ing-arch-josef-lips.
Dohledali jsme další periodika, která o vraždě chlapců a sebevraždě jejich tety informovala. Jedná se o články zabývající se nešťastnou událostí na Praze-Vyšehradě, kdy Marie Hlaváčková spáchala sebevraždu poté, co zastřelila dva své synovce – Vladimíra a Přemysla Lipšovy.
Zmínka se objevuje např. v časopise Expres (Večerní list) (4., 8., 16. 4. 1930), v Lidových novinách (31. 3. a 1. 4. 1930), Národních listech nebo v periodiku Sonntagsbote.
Periodika věk i jména obou dětí zaměňují (podle Lidových novin byl osmiletým přeživším Vladimír), také se přesně tedy neshoduje tedy věk Přemysla s rokem narození, které uvádíte. Chlapec by měl být narozen v roce 1922. Věk tety bývá uváděn 44 let.
Ve článcích se také objevuje jméno třetího syna architekta Lipše – Vladislava, který se od tety měl vrátit dříve domů. Většinou se uvádí, že tento byl věkem mezi sourozenci Přemyslem a Vladimírem.
V německy psaném Sonntagsbote je ale věk paní Marie Hlavacek (Hlaváčkové) uváděn 33 let a věk dětí 9, 7 a 5 let. Pětiletý podle těchto zpráv je přeživší Přemysl. Zde jsou jména ještě poněkud více spletena, vyskytuje se zde ještě asi omylem jméno Jaroslav.
„… Die Kinder standen im Alter von 9, 7 und 5 Jahren. Gegen Abend holte die Hausmeisterin den mittleren Jungen ab, um ihn nach Hause zu führen, wogegen der neunjährige Jaroslav und der fünfjährige Premysl bei ihrer Tante blieben…“
… „ …wo Fräulein Hlavacek um ¼ 1 Uhr morgens verschied, während die Kinder in hoffnungslosem Zustande mit dem Tode rangen. In den Nachmittagstunden ist Wladimir seinen Verletzungen erlegen.“
Zdroj: Der Sonntagsbote: illustriertes Wochenblatt für Stadt und Land. 13.04.1930, 6(14). s. 24. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:cc2ed780-ce9d-11e9-bc2b-005056825209
„Na hřbitově v Praze-Bubenči pohřbíván je dnes odpoledne devítiletý synek architekta Vladimír Lipš, jenž byl v neděli na Vyšehradě zastřelen svojí choromyslnou tetou. Hlaváčková, která se po vraždě zastřelila, bude pohřbena na v sobotu o 17. hod. na hřbitově vyšehradském. Třetí oběť Přemysl Lipš je dosud v ošetřování na klinice prof. Schiaffera. Po pondělní operaci se mu zřejmě ulevilo, ba i dnes byl hošík v poměrně dobré náladě.“
Zdroj: Expres. Praha: Jiří Stříbrný, 4.4.1930, 3(80). s. 2. ISSN 1804-8846. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:472ff920-ea91-11e2-b28b-001018b5eb5c
*Der Sonntagsbote: illustriertes Wochenblatt für Stadt und Land. Budweis: Karl Kratochvil, 13.04.1930, 6(14). s. 24. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:cc2ed780-ce9d-11e9-bc2b-005056825209
*Národní politika. 31.3.1930, 46(89). s. 3. Dostupné také z: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17946729
*Lidové noviny. 31.3.1930, 38(164). s. 3. Dostupné také z: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18263955
*Národní listy. 2.4.1930. 70(91). s. 3. Dostupné také z: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6663378
*Lidové noviny. 1.4.1930, 38(166). s. 4. Dostupné také z: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18263955
*Expres (Večerní list). Praha: Jiří Stříbrný, 4.4.1930, 3(80). s. 2. ISSN 1804-8846. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:472ff920-ea91-11e2-b28b-001018b5eb5c
*Expres (Večerní list). Praha: Jiří Stříbrný, 8.4.1930, 3(83). s. [1]. ISSN 1804-8846. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:59838c70-eac0-11e2-9439-005056825209
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.06.2022 09:34
Jan Pešula píše:
Středa 15.06.2022 10:59
Podle databáze pražských hřbitovů ( http://212.47.2.130:8080/mpo_sphw/ ) jsou na vyšehradském hřbitově, oddělení 3, číslo hrobu 20hr, pohřbeni mj. Josef Lipš, Olga Lipšová, Vladimír Lipš, Přemysl Lipš (nar. 1925), František Hlaváček i Marie Hlaváčková (zemř. 1930). Znamená to, že tam později přenesli i ostatky Vladimíra L. z Bubenče. Možná (!) by se na náhrobku či správě hřbitova daly zjistit další údaje, které vás zajímají.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu