překlady Shakespeara
Text dotazu
15 překladatelů kteří přeložili Sheakeaspeara do češtiny
Odpověď
Dobrý den,
mezi překladatele Shakespeara do českého jazyka patří např.:
1. Martin Hilský
2. Jiří Josek
3. J.V. Sládek
4. E. A. Saudek
5. František Doucha
6. František Nevrla
7. Milan Lukeš
8. Jakub Malý
9. Josef Kajetán Tyl
10. Ladislav Fikar
11. Bohumil Štěpánek
12. Ladislav Čelakovský
13.  Jaroslav Vrchlický
14. Josef Jiří Kolar
15. Zdeněk Urbánek
A další ...
Další překladatele děl W.Shakespeara si můžete dohledat v bázi NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze. Zadáním autora - W. Shakespeare - a zfiltrováním na češtinu. U záznamů, které dostanete jsou uvedeni i překladatelé.
Případně pokud by Vás tato tematika zajímala ještě více do hloubky je možné využít i následující literaturu, kterou uvádíme mezi využitými zdroji. Konkrétně v knize Drábek, Pavel, Shakespeare, William a Krejčí, Hubert, ed. České pokusy o Shakespeara: dějiny českých překladů Shakespeara doplněné antologií neznámých a vzácných textů z let 1782-1922. V nakl. Větrné mlýny vyd. 1. [Praha]: Větrné mlýny, 2012. 1132 s. ISBN 978-80-7443-056-5 je velmi pěkný seznam překladatelů Shakespeara.
Zdroje:
* https://is.muni.cz/predmet/phil/podzim2006/AJ29082
* http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Drábek, Pavel, Shakespeare, William a Krejčí, Hubert, ed. České pokusy o Shakespeara: dějiny českých překladů Shakespeara doplněné antologií neznámých a vzácných textů z let 1782-1922. V nakl. Větrné mlýny vyd. 1. [Praha]: Větrné mlýny, 2012. 1132 s. ISBN 978-80-7443-056-5.
* O´Shea, José Roberto (ed.). Accents now known : Shakespeare's drama in translation. Florianópolis : Editora da Universidade Federal de Santa Catarina, 1999.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.06.2013 17:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu