Překladatelé Shakespeara do čestiny
Text dotazu
Vážení odborníci,
lze, prosím, sestavit chronologický seznam překladatelů Shakespearových děl do čestiny?
Na internetu se mi tyto informace podařilo najít jen částečně a chaoticky.
Srdečně děkuji předem.
Odpověď
Dobrý den,
velmi pěkný seznam překladatelů Shakespeara jsme našli v nově vydané knize:
* Drábek, Pavel, Shakespeare, William a Krejčí, Hubert, ed. České pokusy o Shakespeara: dějiny českých překladů Shakespeara doplněné antologií neznámých a vzácných textů z let 1782-1922. V nakl. Větrné mlýny vyd. 1. [Praha]: Větrné mlýny, 2012. 1132 s. ISBN 978-80-7443-056-5.
Seznam je velmi pěkně zpracovaným přehledem českých překladatelů za roky 1782-2012. Autoři knihy pro sestavení seznamu využívali důvěryhodné zdroje - jak tištěné bibliografie, tak i elektronické databáze typu "Databáze českého uměleckého překladu" (http://www.databaze-prekladu.cz/).
Do této bibliografie její autoři zařadili i překlady nevydané, nedochované, fragmentární , i ty, jejichž existence je doložena např. pouhou zmínkou v korespondenci. Do bibliografie jsou zahrnuty i překlady pro divadelní a rozhlasové inscenace.
Níže Vám uvádíme seznam překladatelů tak, jak jsou uvedeni v bibliografii - tedy abecedně - spolu s daty narození a případně úmrtí překladatelů, abyste seznam mohla příp. chronologicky srovnat či jinak upravovat podle vašich potřeb. K jednotlivým jménům překladatelů jsou v publikaci uvedena i díla, která přeložili a za jakým účelem. Jedná se cca o 15 stránek v knize, tedy Vám tyto informace nemůžeme z pochopitelných důvodů opisovat. Pokud byste neměla ke knize přístup, je možné vyhotovit kopie pro Vaše osobní, studijní či vědecké potřeby. Pokud byste o ně měla zájem, napište nám, prosím, na adresu reference@nkp.cz.
Nyní Vám tedy uvádíme seznam překladatelů:
* Jindřichohradecký anonym (2. polovina 18. století)
* Albrecht, Jaroslav (1911-1979)
* Babler, Otto František (1901-1984)
* Bednář, Kamil (1912-1972)
* Bejblík, Alois (1926-1990)
* Bílý, Jaroslav (1917-1989)
* Bosý, Michal, alis Bohumil Křižák (1780-1874)
* Císař, Jaroslav (1894-1983)
* Čejka, Jan Josef (1812-1862)
* Čelakovský, František Ladislav (1799-1822)
* Čelakovský, Ladislav (1834-1902)
*Doucha, František (1810-1884)
* Fencl, Antonín (1881-1952)
* Fiakr, Ladislav (1920-1975)
* Fischer, Otokar (1883-1938)
* Franěk, Bohumil (1911-1986)
* Frič, Josef Václav (1829-1890)
* Fröhlich, František (1934)
* Gintl, Zdeněk (1878-1936)
* Hálková Jana (?)
* Hamšík, Vladislav (1914-2000)
* Hilský, Martin (1934)
* Hodek, Břetislav (1924-2007)
* Hrdlička, František (1937)
* Jirsa, František (1919-1990)
* Josek, Jiří (1950)
* Jungmann, Josef (1773-1847)
* Kaminský, Bohdan (1859-1929)
* Klášterský, Antonín (1866-1938)
* Klos, Karel Max (1888-1967)
* Kolár, Josef Jiří (1812-1896)
* Král, Jaroslav (1931-1994)
* Kraus, Jaroslav (1894-1969)
* Kukla, H (?)
* Kutta, Jaroslav (1913-?)
* Linda, Josef (1789/1792-1934)
* Lukeš, Milan (1933-2007)
* Malý, Jakub (1811-1885)
* Marbela, Jan (1941)
* Marek, Antonín (1785-1877)
* Nevrla, František (1898-1982)
* Pleskot, Jaromír (1922-2009)
* Přidal, Antonín (1935)
* Renč, Václav (1911-1973)
* Rubáš, Stanislav (1974)
* Saudek, Erik Adolf (1904-1963)
* Skoumal, Aloys (1904-1988)
* Sládek, Josef Václav (1845-1912)
* Šedivý, Prokop (1764-?1810)
* Šolc, Antonín (?)
* Štěpánek, Bohumil (1902-1985)
* Tablic, Bohuslav (1769-1832)
* Tandler, Jakub Josef (1765-1826)
* Tetauer, Frank (1903-1954)
* Thám, Karel Hynek (1763-1816)
* Thám, Václav (1765-kolem 1816)
* Topol, Josef (1935)
* Tůma, Mirko (1921-1989)
* Tyl. Josef Kajetán (1808-1856)
* Urbánek, Zdeněk (1917-2008)
* Valja, Jiří (1914-1967)
* Vrba, František (1920-1985)
* Vrchlický, Jaroslav (1853-1912)
* Walló, Olga (1948)
Pokud by Vás zajímaly články a recenze o překladech či články o překladatelích, doporučujeme Vám využít následující bibliografické zdroje:
* článková báze ANL - články v českých novinách, časopisech a sbornících (od r. 1991)  - http://aleph.nkp.cz/F/
* bibliografické databáze Ústavu pro českou literaturu - http://www.ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze
* bibliografický soupis českého uměleckého překladu (Obec překladatelů)  - http://www.obecprekladatelu.cz/cz/databaze-umeleckeho-prekladu
Jako univerzální zdroj pro vyhledávání monografií Vám poté doporučujeme katalogy na adrese http://aleph.nkp.cz/F/, především Česká národní bibliografie, Souborný katalog ČR a katalog Národní knihovny ČR.
Doufáme, že Vám tento seznam překladatelů Shakespeara pomůže. V případě dalších dotazů či žádosti o kopie, se na nás neváhejte obrátit.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 14:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu