Překladatel Paul Selver
Text dotazu
Dobrý den,
překladatel básní Otokara Březiny Paul Selver je zveřejnil v „A Century of Czech and Slovak Poetry“, London 1946. Můžete mi, prosím, najít bližší údaje o něm, případně i jeho potomcích? Chtěl bych některé jeho překlady zveřejnit a vyhovět Autorskému zákonu.
Odpověď
Dobrý den,
k osobě překladatele Paula Selvera se nám bohužel nepodařilo nalézt příliš mnoho informací.
Narodil se v roce 1888. Po studiích působil 7 let jako učitel, později byl členem britské armády. Před ukončením první světové války vstoupil jako úředník do kanceláře československého odboje v Londýně a po vzniku ČSR pracoval na československém vyslanectví. Zde byl zaměstnán až do roku 1954. Poté se stal členem redakce a přispívatelem The Poetry review.
Zemřel v roce 1970.
O jeho překladatelské činnosti se můžete více dočíst v následujících zdrojích:
* Ottův slovník naučný nové doby : dodatky k Velikému Ottovu slovníku naučnému. V Praze : J. Otto : 1930-1943.
* ČAPEK, Karel. Korespondence II. 1. souborné vyd. Praha : Český spisovatel, 1993.
* Osmdesát let Paula Selvera. Literární listy. roč. 1, č. 5 (28. 3.), s. 9. 1968. (http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=LitL/1.1968/5/9.png)
* KRIAKOVÁ, Hana. Úskalí a problémy Selverova překladu Anglických listů Karla Čapka. Sborník prací filozofické fakulty brněnské univerzity. Řada literárněvědná (D). - Roč. 38,č.36/37,1989/1990. - 1990. - S.17-26.roč. 38/39.
Další články viz Ústav pro českou literaturu AV ČR . Bibliografie od r. 1961: http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=biblio (předmět: Selver)
O jeho soukromém životě se dostupné zdroje bohužel nezmiňují.
V souvislosti s autorským zákonem se zkuste obrátit na agenturu Dilia: http://www.dilia.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2012 18:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu