překlad slova ZŮSTAVIL
Text dotazu
Dobrý večer
Prosím o informaci ohledně překladu slova ZŮSTAVIL ze staročeštiny do
češtiny.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
slovo "zůstaviti" se používalo ve významu "zanechati, ponechati, nechati někoho nebo něco na nějakém místě","zanechati něco po sobě", "přenechati, přepustiti něco někomu", "zanechati někoho nebo něco v nějakém stavu", "odkazem, závětí určiti, odkázati něco" či "opustiti někoho nebo něco".
Příkladem užití tohoto slova mohou být následující věty:
"Avšak mi tu na jistotu zůstavíš to robě. (Erb.)"
"Karel Robert pověst vládce mocného a bojovného po sobě zůstavil. (Klicp.)"
"(Úkol) roztočiti kolo ventilu zůstaven krásným, čistým dívčím rukám dámy. (Čap.Ch.)"
"Zůstavil paní Grasserovou radostným nadějím. (Hál.)"
"Hodláme zůstaviti tento dům pro případ své smrti s dobrým fondem co malý sirotčinec pro dívky. (Zey.)"
"Jdi, Markétko, jdi, zůstav mne. (Hál.)"
(Příruční slovník jazyka českého. díl VIII. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1955-1957, s. 895)
Použité zdroje:
* Příruční slovník jazyka českého. díl VIII. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1955-1957.
* Slovník spisovného jazyka českého. 2., nezměn. vyd. Praha : Academia, 1989.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2012 08:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu