překlad
Text dotazu
Prosím o přeložení resp. vysvětlení výrazu "detvo mojho rodu" z básně Samo Chalupky MOR HO.Nerozumím slovu "detva".
Odpověď
Dobrý den,
slovo detva (je ženského rodu) a je to archaický (zastaralý) výraz, který označoval mládež či omladinu.
Zdroje:
* NEČAS, Jaroslav; KOPECKÝ, Miloslav. Slovensko-český a česko-slovenský slovník : rozdílných výrazů. 2., přeprac. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1989. ISBN 80-04-22417-2.
* GAŠPARÍKOVÁ, Želmíra; KAMIŠ, Adolf. Slovensko-český slovník. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1967.
Další projité zdroje:
* http://translate.google.cz/?hl=cs#sk|cs|
* Kol. autorů. Česko/slovenský slovník. 2. vyd. Bratislava : Veda vydavatelstvo SAV, 1981.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.03.2012 15:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu