Přehršel
Text dotazu
Prosím můžete mi napsat něco bližšího o slově \"přehršel\"....
Odpověď
Dobrý den,
na základě Vašeho dotazu Vám zasíláme výklad slova přehršel (přehršle):
Příruční slovník jazyka českého. Díl IV. část 2. Průsvitněti - Ř. Praha : Státní nakladatelství, 1944-1948. s. 114 přehršle (lid. též přehršel, dial.
přehrštle, přehrštel), -e f. spojené dvě hrsti; řidč. hrst; přehoušle ....
- slovník obsahuje i různé příklady využití slova přehršle v literatuře
HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. s. 370. ISBN 80-04-23715-0.
přehoušle - Z přehršle, slož. z pře- a hrst; vlastně "víc než hrst"
Slovník spisovné češtiny pro školu i veřejnost. Praha : Academia, 1994. s. 324. ISBN 80-200-0493-9.
přehršle, -e ž množství, které se nabere do obou hrstí zároveň; p. zrní.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 08:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu