Přehled vydaných knih u určitého nakladatelství
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych se dostat k tomu, co přesně vycházelo v těchto
nakladatelstvích na přelomu 19. a 20. století : Jan Otto, Jan Laichter, J.
Pelcl a pak případně i B. Kočí), mnohokrát děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
velmi podrobně a přehledně je činnost jednotlivých nakladatelství zpracována v Lexikonu české literatury, uvedeny jsou také jednotlivé edice či řady, v části s názvem Bibliografie pak naleznete výčet seznamů publikací vyšlých v daných nakladatelstvích za konkrétní léta. V části Literatura můžete získat odkazy na další prameny, ze kterých by bylo možné čerpat:
J. Otto
Lexikon české literatury. Díl 3, M-Ř. Praha: Academia, 2000. Str. 715-725.
ISBN 80-200-0708-3.
Bedřich Kočí
Lexikon české literatury. Díl 2, sv. II. K-L. Praha: Academia, 1993. Str.
761-765. ISBN 80-200-0469-6.
Jan Laichter
1123-1126. ISBN 80-200-0469-6.
Josef Pelcl
Lexikon české literatury. Díl 3, sv. II. P-Ř. Praha: Academia, 2000. Str.
859-861. ISBN 80-200-0708-3.
Pro vyhledání seznamů publikovaných knih či dalších dokumentů můžete využít elektronický katalog NK ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), záznamy starších dokumentů však pravděpodobně budou zahrnuty spíše v naskenovaných lístkových katalozích Katif (http://katif.nkp.cz), záložka Katalogy - Generální katalog I, případně III (zde mohou být zahrnuty seznamy vycházející periodicky). Lístkové katalogy pracují v režimu prohlížení, není možné v nich vyhledávat. Doporučujeme také věnovat pozornost úvodním informacím u jednotlivých katalogů, zejména způsobu řazení lístků.
Další informace byste mohla nalézt také v publikacích věnujících se přímo jednotlivým nakladatelstvím:
* ŠVEHLA, Jaroslav. Jan Otto: kus historie české knihy. Jinočany: H+H Vyšehradská, 2002. 318 s. ISBN 80-7319-010-9.
* LACH, Jiří. Laichterovo nakladatelství a projekt České dějiny : studie a edice. Olomouc : Burian a Tichák, 2008. -- 131 s. ; 21 cm. -- (Knihovna Listů. Záznamy ; 6). ISBN 978-80-87274-00-2.
* Jan Laichter (nakladatelství) * vydávání a distribuce knih -- Česko -- 19.-20. stol. * historiografie -- Česko -- 1901-1950 * Česko -- dějiny -- historiografie * korespondence * dokumenty
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200904/contents/nkc20091865855_1.pdf
* KROFTOVÁ-KOČOVÁ, Jarmila. Nakladatel B. Kočí vzpomíná. První díl. Praha :
Jarmila Kroftová-Kočová, 1948 (Vojtěch Šmíd). -- 393-[VII] s. ; 8°
* LAICHTER, Jan. Úryvky z pamětí : K 90. výročí narozenin nakladatele Dr h.c. Jana Laichtera. -- Praha : Jan Laichter, 1948 (Čes. graf. Unie). -- 11 [1] s. : [1] obr. příl. ; 8°. Zvl. ot. z čas. Naše doba. Roč. 55. 1948. 3.
* HORÁK, Jiří. Jan Laichter : Život a dílo, vzpomínky a úvahy. Praha : Svaz knihkupců a nakladatelů, 1935. -- 217 s. : obr. příl. ; 8°
Archivní fondy jednotlivých nakladatelů jsou také dostupné v rámci literárního archivu Památníku národního písemnictví (viz http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/cs/pruvodce-po-fondech-la-seznamy
.php).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.08.2009 13:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu