Přehled sestřelených spojeneckých letadel v západních Čechách
Text dotazu
Zajímá nás především přehled leteckých skupin spojenců operujících v západních Čechách (letiště Skláře u Mar. Lázní) názvy a číselné označení squadron, používaných strojů, jmen pilotů sestřelených letadel , popř jejich další osud ad. Děkujeme za jakoukoliv odpověď a nespěcháme na Vás.
Odpověď
Dobrý den,
nejvíce informací o dané problematice ( britské letectvo v zapadních Čechách) jsem nalezla v knize Poslední akce ( FOUD, K.; KRÁTKÝ, V.; VLADAŘ, J., Poslední akce. Operace amerického a britského letectva nad územím Čech v dubnu a květnu 1945. 1.vyd., Plzeň: NAVA, 1997. ISBN 80-85254-98-0 ), kde je líčen, poměrně podrobně, výskyt britského a amerického letectva nad územím Čech. Na konci knihy v tabulkách je uveden i Vámi požadovaný seznam operujících squadron, používaných bombardérů a výzbroje. Doporučuji položit dotaz na stránkách :
http://www.fronta.cz/sekce/dotazy-a-odpovedi , které, jak se zdá, spravují odborníci na danou tématiku.
Obrátit se můžete také na Vojenský historický ústav v Praze :
http://www.militarymuseum.cz/cz/cz/
Další literatura:
Národní odboj a politické, kulturní a vojenské aspekty osvobození Plzně a západních Čech americkou armádou : k 700. výročí založení Plzně a 50. výročí jejího osvobození. Plzeň : Západočeská univerzita, 1996.
GUNSTON,B., Spojenecké stíhačky druhé světové války.1.vyd. Praha : Svojtka a Vašut, 1996.ISBN 80-7180-181-X Internetové odkazy:
http://www.fronta.cz/sekce/dotazy-a-odpovedi
http://www.valka.cz/newdesign/v900/index.php
http://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek.php?id=473
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2007 09:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu