Přehled ilustrovaných časopisů
Text dotazu
Přeji hezký den! Existuje prosím nějaký seznam všech ilustrovaných českých časopisů z dob I. republiky? Děkuji moc za Vaši odpověď.
Odpověď
Dobry den, omlouvame se za opozdenou odpoved. Jiz zpracovany prehled ilustrovanych ceskych casopisu z let 1918-1939 jsme bohuzel nenasli a na toto tema nebyla v NK CR vypracovana v minulosti ani zadna reserse.  Pro vytvoreni takoveho prehledu byste musel vyuzit jiz publikovane bibliografie, ale ani tak nejspise nepujde o jednoduchou praci. Ceske casopisy z let 1918-1939  jsou pravdepodobne nejlepe podchyceny v bibliografii Casopisy Ceske republiky 1919-1945. Cast 2, ktera obsahuje prehledy a rejstriky, je v NK CR bohuzel dosud ve zpracovani a zatim neni  dostupna. V predmluve k jiz zpracovanym svazkum  neni uvedeno, jake typy rejstriku jsou pro potreby bibliografie zpracovany.
KUBICEK, Jaromir. Ceska retrospektivni bibliografie. Rada 2, Casopisy. Dil 2. Casopisy Ceske republiky 1919-1945. Brno : Sdruzeni knihoven CR :
Moravska zemska knihovna, 2006-2007. 4 sv.
* cast 1, sv. 1- 3 - bibliografie
* cast 2 - prehledy, rejstriky
Krome zminene bibliografie Casopisy Ceske republiky vysla i uzeji pojata Bibliografie novin a casopisu na Morave a ve Slezsku v letech 1918-1945. Obe bibliografie pripravil Jaromir Kubicek, domnivame se proto, ze by i struktura rejstriku v obou bibliografiich mohla byt podobna.
KUBICEK, Jaromir.  Bibliografie novin a casopisu na Morave a ve Slezsku v letech 1918-1945. Brno : Statni vedecka knihovna, 1989. 444 s.
V Bibliografii novin a casopisu na Morave a ve Slezsku v letech 1918-1945 je v rejstriku uvedeno nekolik skupin, ktere by mohly obsahovat i ilustrovane casopisy, i kdyz samozrejme zalezi na tom, jak siroce pojmete oznaceni "ilustrovane casopisy":
* Kulturni, literarni  a umelecke noviny a casopisy
* Humoristicke, satiricke a zabavne noviny a casopisy
* Spolecenske noviny a casopisy
* Reklamni, informacni, inzerentni a zpravodajske
Vyse zminena bibliografie Casopisy Ceske republiky vychazi ze Souborne baze PER (ceska a moravska periodika) - http://www.mzk.cz/katalogy/, kterou buduje Moravska zemska knihovna. Casopisy nejsou vsak v bazi PER ani v bibliografii Casopisy Ceske republiky  popsany tak podrobne, aby obsahovaly informace o "graficke vybave" periodika, tj. zda jsou beznou soucasti casopisu i ilustrace. Domnivame se, ze jedinou moznosti, jak ziskat prehled ilustrovanych casopisu, je vytipovat si bud v bibliografii Casopisy Ceske republiky nebo v Souborne bazi PER casopisy, ktere mohou byt ilustrovany a pak si primo v dokumentu tuto domenku overit.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.02.2008 11:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu