Prečo je hruška zelená?

Text dotazu

Dobry deň, chťal som sa opýtat prečo je hruška zelená? Přečo nie treba červená? Obsahuje nejaké farbivo? Ďakujem.

Odpověď

Dobrý den,

záleží na tom z jaké odrůdy hruška je. Většina odrůd hrušek má nazelenalou či zelenožlutou barvu, případně mohou mít zabarvení do červena či hněda. Bohužel se nám ale nepodařilo zjistit přesně a jednoznačně, co hrušky obsahují a co tedy zapříčiňuje, jaké bude jejich zbarvení. V tomto ohledu Vám doporučujeme obrátit se na Zemědělskou a potravinářskou knihovnu, která je také zapojena do služby ptejte se knihovny. Více viz tyto stránky, kde najdete i email na kterém přijímají dotazy: http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/zemedelska-a-potravinarska-knihovna-ustav-zemedelskych-a-potravinarskych-informaci/.

Nám se podařilo najít pouze tyto informace (bohužel se jedná pouze o zdroje internetové a nevíme nakolik jsou tedy relevantní, také se nám podařilo najít pokaždé trochu jiné informace a bohužel se nám nepodařilo tyto informace vyhledat v nám dostupných knihách, kde bychom je mohli ověřit):

Hrušky obsahují mimo vitamínů hlavně vápník, fosfor a lehce stravitelné cukry. Mají antibakteriální, močopudný a posilující účinek, hlavně v kombinaci s ovesnými vločkami. Plody nebo šťáva se používají v lidovém léčitelství při obezitě, močových kamenech, vysokém krevním tlaku. Vařené a pečené se používají proti kašli a na záduchu, odvar ze sušených hrušek proti průjmům. Hrušky pročišťují střeva, odstraňují zácpu a jiné poruchy trávení. Některé odrůdy obsahují v dužině drobná zrníčka, která lidem s citlivými střevy a poruchami žlučníku, pokud je jedí syrové, způsobují těžkosti. Plané hrušky mají léčivější účinky, než hrušky ušlechtilé.
http://www.celostnimedicina.cz/lecive-ucinky-zeleniny-a-ovoce.htm#ixzz2F0eqaITE

Hrušky jsou ovoce s velmi nízkým obsahem vitamínu C. Nezanedbatelný je ovšem výskyt vitamínu B, a to hlavně pod slupkou.

Účinky na organismus

- pomáhají při ledvinových a močových potížích
- čistí střeva
- odstraňují zácpu
- vylučují z těla jedovaté látky
- podporují krvetvorbu
- posilují imunitní systém
- odvodňují
- podporují trávení

Hrušky z velké části obsahují vodu (přes 80%), která rychle přivádí živiny do střev, čistí je a odstraňuje zácpu a střevní potíže. Dále obsahují pektin, třísloviny, škrob, provitamin A, vitamin C, B, kyselinu listovou, zinek, železo, měď, vápník, draslík, jód. Zapomenout nesmíme ani na vlákninu, která je důležitá pro trávení. Komplex těchto účinných látek působí dezinfekčně, močopudně, mírně projímavě, hrušky pomáhají snižovat horečku, pročišťují organismus, posilují imunitní systém a odvodňují.

Další informace najdete také např. na těchto stránkách:
* http://zeny.e15.cz/clanek/vyziva/hrusky
* http://recepty.centrum.cz/varime/2007/10/26/clanky/hruska-na-chut-i-pro-cevy/
* http://www.relaxuj.cz/art_doc-BFC21366738BE051C12576100045A64F.html
* http://www.moda.cz/Kategorie/Zdrave_mlsani/20090212_Hrusky_Procistuji_Telo_A_Obsahuji_Radu_Mineralnich_Latek.html
* http://www.magazinzdravi.cz/hruska
* http://www.celostnimedicina.cz/hrusky.htm

Obor

Biologické vědy

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

10.01.2013 17:02

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu