pražská burza, historie
Text dotazu
Dobrý den, ptám se a prosím o brzkou odpověď: historie pražské burzy - hlavně vznik (70. léta 19. století) a celý její vývoj v době 1. republiky+ novodobá historie od r. 1992. Děkuji.
Odpověď
Dobry den,
k historii prazske burzy bychom Vam doporucili prostudovat napr. nize uvedenou literaturu. U knih uvadime signatury NK CR. Knihy muzete v NK CR studovat na zaklade platneho ctenarskeho prukazu, ale doporucujeme Vam si je objednat, bud prostrednictvim Elektronickeho katalogu NK CR - baze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc - pro objednani je nutne mit platny ctenarsky prukaz) nebo pomoci naskenovanych Generalnich katalogu (http://katif.nkp.cz). Dalsi informace by bylo mozne nalezt i v novinovych clancich, na adrese http://sigma.nkp.cz/cze/anl naleznete databazi ANL - Clanky v ceskych casopisech, ktera obsahuje udaje od roku 1991.
PAULAT, Vlad.J. Bursa, bursovni obchody a spekulace. Praha : Sdruzeni penezniho urednictva, 1928. 163 s.
54 F 5263/sv.17
PAULAT, Vlad.J. Bursa, bursovni obchody a spekulace. Dil druhy. Financnictvi a bursy v New-Yorku. Vyvoj prazske bursy v poslednich letech. Praha :Vsetecka a spol., 1931. 81 s.
54 F 5263/sv.17a
PAULAT, Vlad.J.; DVORAK, Jan. Bursovni rukovet. V Praze : nakladem vlastnim, 1937. 106 s.
54 G 13749
BENES, Vaclav; MUSILEK, Petr. Burzy a burzovni obchody. 2. akt. rozs.vyd.Praha : Informatiorium, 1992. 252 s. ISBN 80-85427-25-7.
54 H 146421, SF II 066696
KRYL, Tomas. Co chcete vedet o cennych papirech. Praha : Linde, 1995. 52 s.ISBN 80-85647-85-0.
54 H 164255, SF III 017497
Podminky pro obchod cennymi papiry na prazske burse. V Praze : Prazska bursa, 1922. 30 s.
54 K 63575
Z dejin prazske bursy pro zbozi a cenne papiry : k otevreni vlastni budovy Prazske bursy. Praha : Prazska bursovni komora, 1938. 45 s.
54 G 14055
KASPAR, Josef. Prazske bursovni papiry : prirucka pro kapitalisty a bursovni interesenty. V Praze : nakladem vlastnim, 1924-1940.
54 J 9384, 54 J 6484
Pomerne podrobne informace k historii prazske burzy jsou uvedeny i na serveru Finace.cz a dalsich strankach:
https://finance.cz/home/kapitalovy_trh/kde/bcpp/burza_praha/
https://finance.cz/home/kapitalovy_trh/kde/bcpp/burza_v_datech/
http://www.stonedewitt.com/kapitalovetrhy.asp?sekce=oburzach
Tematu Vaseho dotazu odpovida i diplomova prace Mgr.J.Mravce obhajena na Institutu ekonomickych studii FSV UK - http://ies.fsv.cuni.cz/index.php?module=work&action=work&id_work=50&lng=cs_CZ.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 09:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu