Pravdepodobny puvod prijmeni Elman
Text dotazu
Dobry den,
chtel bych se zeptat, zda-li lze vystopovat puvod prijmeni Elman - zda je spojene s nejakou cinnosti, vlastnosti, jazykem apod. Mam pritelkyni s timto prijmenim, rodina o prijmeni nic nevi. Jeho vyskyt je v Cesku jen 34 lidi a to vetsinou v severozapadnich Cechach ( http://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?typ=prijmeni&id=70043 ).
Podarilo se mi dohledat domnenku (na amaterskych strankach, jejichz spolehlivost nelze nijak overit), ze pravdepodobne jde o variantu puvodniho Allmann, coz mel byt bud odkaz na slechticky puvod (adal-man) nebo Alemanne (z francouzskeho oznaceni pro Nemce z hranicni oblasti Elsass ). Mohli byste mi pripadne dohledat vice?
Odpověď
Dobrý den,
v knize Německá příjmení u Čechů jsme nalezli u příjmení Elman tento záznam: „Elman (ellan=síla, méně pravděpodobně z adal-). Původní příjmení je tedy odvozeno od fyzické či jiné síly.
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.) V jiných publikacích se nám bohužel příjmení Elman, ani Adalman, dohledat nepodařilo. Pokud byste se o výkladu příjmení chtěli dozvědět více, můžete se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html), kteří možná budou schopni se svým jazykovědným vzděláním dohledat více. Nutno však podotknout, že příjmení se vyvíjela po dlouhou dobu, docházelo k různému komolení a etymologie příjmení se může lišit dle místa a času vzniku. Jeho interpretace tedy nejsou nikdy jednoznačné.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.02.2016 08:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu