-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat, co zahrnuje, nebo v rámci čeho se orientovat v okruhu "Efektivní práce s informacemi"? A zda by bylo možné zarhnout do této oblasti i něco z tohoto odkazu? https://kisk.phil.muni.cz/kiskonline/kpi/osnova-kurzu
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
podle údajů z webových databází, článků a literatury by se mělo jednat o zastřešující označení pro přístup k zacházení s informačními zdroji, které se používá nejčastěji v kontextu vzdělávacích metod.
„Efektivní práce s informacemi“ se vyskytuje v souvislosti s přípravou studentských prací a prezentací, a to v metodologickém smyslu: jak nejvhodněji postupovat při výzkumu daného tématu, při používání pramenů či literatury a při samotné tvorbě výstupu. Dále se toto spojení užívá v kontextu nabídky kurzů, které mají účastníky naučit efektivní práci s objemem informací přítomných v každodenním pracovním i osobní životě (v nabídce jsou veřejné kurzy pořádané vzdělávacími agenturami, anebo kurzy v rámci i mimo rámec vysokoškolského studia či, méně častěji, studia středoškolského).
Do některých kurzů se zařazují také podpůrné činnosti, jež mají opět za cíl efektivnější práci s informacemi, např. trénink rychlého čtení. Různé podoby „efektivní práce s informacemi“ jsou spojovány také s teoretickou přípravou řízení projektů (např. coby doplněk manažerských dovedností).
Nenašli jsme nicméně ucelenou metodiku či odbornou literaturu, která by přímo spojení slov „efektivní práce s informacemi“ definovala jako oddělenou disciplínu či specifický okruh. Studijní materiály či soubory metodických pravidel se vyskytují spíše s tématy jako jsou práce s informacemi, normy a druhy informačních zdrojů, typologie a vymezení informačních systémů apod. Pojmy související s "efektivní prací s informacemi" se nejfrekventovaněji vyskytují v pedagogické literatuře a v knihách věnovaných profesnímu růstu. V anglickojazyčném prostředí se s Vámi hledanými (a jim podobnými) pojmy pracuje často v kontextu manažerské komunikace a komunikace v rámci pracovních kolektivů. Zcela nejblíže mají ale hledaná slovní spojení k informační vědě, jejíž odborná literatura by Vám mohla pomoci osvětlit i kontext práce s informacemi jako takový.
Kurz práce s informacemi, jejž nabízí Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně, se jeví ve většině bodech v souladu s tím, co hledáte. Na webu tohoto kurzu zastřešovaném kabinetem informačních studií a knihovnictví (KISK) jsou k nalezení uceleně a velmi podrobně rozepsané jednotlivé pojmy, nástroje, přístupy, které do této problematiky spadají.
https://kisk.phil.muni.cz/[…]/kpi.html
Sborník vybraných kapitol z přípravy a řízení projektů: výukový materiál z projektu Euromanažer. Vyd. 1. Nový Jičín: Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, [2007?]. vi, 233 s. ISBN 978-80-239-8567-2.
SLAVÍK, Jan a NOVÁK, Jaroslav. Počítač jako pomocník učitele: efektivní práce s informacemi ve škole. Praha: Portál, 1997. s. 5. ISBN 80-7178-149-5.
https://www.gpoa.cz/images/dokumenty-2018-19/soc-navod.pdf
https://www.braintools.cz/[…]/efektivni-prace-s-informacemi.htm
TKAČÍKOVÁ, Daniela. Obecné základy práce s informacemi [CD-ROM]. 1. vyd. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická univerzita, 2010. Požadavky na systém: Adobe Acrobat Reader. ISBN 978-80-248-2157-3. Dostupné také z: http://dspace.vsb.cz/dspace[…]-informacemi-tkacikova.pdf.
https://is.muni.cz/[…]/kurz_prace_s_informacemi.html
VLASÁK, Rudolf. Informační sektor, informační profese, informační vzdělávání. Knihovna: knihovnická revue [online]. Praha: Národní knihovna ČR, 2001, č. 3, s. 159-169. ISSN 1802-8772. Dostupné z: https://full.nkp.cz/nkkr/NKKR0103/0103159.html
Doporučený seznam odborné literatury pro přijímací řízení bakalářského programu Informační studia a knihovnictví: https://uisk.ff.cuni.cz/[…]/
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Praha
Národní knihovna ČR
12.04.2022 21:01