Práce s dechem v bojových sportech
Text dotazu
Dobrý den,
v poslední době hodně čtu o důležitosti práce dechu v bojových sportech a cvičeních. Bohužel většina fitness literatury se dechu věnuje pouze okrajově nebo jsem zatím na tu správnou literaturu nenarazil. Chtěl bych se proto prosím zeptat, zda nějaká taková literatura existuje a zda se větší mírou dotýká právě bojových sportů. Moc děkuji za případné informace.
Odpověď
Dobrý den,
k dýchání v bojových sportech se nám podařilo najít pouze krátkou kapitolku v následující publikaci:
* PAVELKA, Radim a REINDERS, André. Kondiční trénink pro bojové sporty: rozvoj speciální síly. První vydání. Praha: Grada Publishing, 2015. 166 stran. ISBN 978-80-247-5416-1.
Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/144839/pdf.  Dokument je částečně v plném textu dostupný prostřednictvím portálu Google Knihy: https://books.google.cz/books?isbn=8024754169
Více se technice dýchání věnují spíše publikace vztahující se k bojovým uměním:
* STENUDD, Stefan. Aikidó: mírumilovné bojové umění. Vyd. 1. Praha: Argo, 2009. 159 s. ISBN 978-80-257-0094-5. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/18397/pdf
* FOJTÍK, Ivan. Duch budó: [o podstatě a smyslu bojových umění]. Praha: Naše vojsko, 2006. 273 s., [16] s. barev. obr. příl. ISBN 80-206-0810-9. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/151/pdf
* BRUSS, Hubert. Vnitřní wu-šu: bojové umění, dechová cvičení, zdraví. Olomouc: Votobia, 1999. 144 s. ISBN 80-7198-373-X.
* PECHOVÁ, Vlasta. Tai chi. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. 105 s. ISBN 978-80-247-2743-1. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/346484/pdf.
Digitalizováno v digitální knihovně Kramerius 5 Národní knihovny ČR (přístup možný pouze z počítačů NK ČR): http://kramerius5.nkp.cz/view/uuid:ccd93af0-d478-11e4-97af-005056827e51?page=uuid:9275bbf0-df4e-11e4-97af-005056827e51.
Publikace je částečně v plném textu dostupná také prostřednictvím portálu Google Knihy - https://books.google.cz/books?id=s-IvaXhEk8sC&printsec=frontcover&hl=cs&source=gbs_ViewAPI&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
* Tchaj-čchi: zdravý pohyb - relaxační meditace. České vyd. 1. Praha: Svojtka & Co., 2008. 96 s. ISBN 978-80-7352-817-1. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/294220/pdf.
Digitalizováno v digitální knihovně Kramerius 5 Národní knihovny ČR (přístup možný pouze z počítačů NK ČR):  http://kramerius5.nkp.cz/view/uuid:d970da00-ab72-11e3-b833-005056827e52?page=uuid:46fa8d80-c0f6-11e3-94ef-5ef3fc9ae867
* TURNEBER, Jan. Tchaj-ťi-čchüan = Tai ji quan: tradiční čínské cvičení pro zdraví i sebeobranu. Praha: Metodické nakladatelství bojových sportů, 1991. 91 s. ISBN 80-900187-7-7.
Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/5247/pdf.
Záznamy výše uvedených publikací jsme získali z elektronického katalogu Národní knihovny ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc), registrovaní uživatelé knihovny si mohou prostřednictvím katalogu ihned zadat požadavek na výpůjčku. Informace o dostupnosti dokumentů v jiných českých knihovnách je možné získat např. pomocí Souborného katalogu ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/skc), portálu Knihovny.cz (https://www.knihovny.cz) nebo souborného katalogu SKAT (http://www.skat.cz/), zejména pro městské knihovny.
Další zdroje:
* VOZNÍČKOVÁ, Ilona. Dokonalý systém péče o duši a tělo: hluboká filozofie bojového umění. Regena, 2003, 13(6), s. 10. ISSN 1212-2289. (Viz bibliografická článková databáze ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících - https://aleph.nkp.cz/cze/anl)
* https://is.muni.cz/th/mn4xf/Diplomova_prace_PP_04_27.txt
* http://www.karatesokol.cz/clanky/18/
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.06.2019 16:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu