Pozůstalost Jiřího A. Smíchovského
Text dotazu
Dobrý den, mám na Vás dotaz, zda se ve Vašich fondech nenachází knihovní pozůstalost Dr. Jiřího A. Smíchovského 1897-1951, našel jsem informaci že by měla být spravována ve Vašich fondech.
Dále by mně zajímalo, zda nevlastníte deník Horev-klubu 2 díl, známý též pod jménem Kniha genia Aziela. Je z let 1941-1944 pod patronací Pierra de Lasenica (Petra Kohouta,1900-1944). Moc děkuji,
Odpověď
Dobrý den,
dostali jsme váš dotaz, který se týká J. A. Smíchovského a deníku Horev-klubu.
1. Písemná ozůstalost J. Smíchovského, pokud existuje, v našich fondech není. Na stránkách ministerstva vnitra je k dispozici databáze pozůstalostí, ale ani tam není Smíchovský uveden (http://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice.aspx ).
Možná vycházíte ze zmínky M. Nakonečného, který uvádí, že v tehdejší univerzitní knihovně mohla být deponována Smíchovského knihovna, což je něco trochu jiného. Záznamy o tom neexistují. V té době, konec 4. a 50. léta, byly prováděny tzv. svozy z nejrůznějších zabyvených knihoven, a nejen do tehdejší Universitní knihovny. Knihovníci často ani nevěděli, jaký knihy mají původ a samozřejmě neexistují žádné předávací nebo podobné protokoly.
V každém případě by byla knihovna zařazena do hlavního fondu a našel byste svazky z ní v lístkovém nebo elektronickém katalogu NK ČR. Pokud by se podařilo identifikovat nějaký titul ze Smíchovského knihovny (např. podle
exlibris) nebo titul, který v ní mohl být, dalo by se pak možná zjistit i něco dalšího. Je to ale poměrně nepravděpodobné.
2. Pokud jde o deník Horev-klubu, ten v našich fondech není. Obdobný dotaz jsme již řešili, informaci najdete v našem archivu:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/druhy-denik-horev-klubu/ .
Prameny:
http://poltergeist.zjihlavy.cz/view.php?cisloclanku=2007030014
Novodobý český hermetismus / Milan Nakonečný. -- 1. vyd.. -- Praha : Vodnář, 1995. -- 267 s. : portréty, il., ukázky písemností ; 21 cm
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.04.2009 14:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu