Pozdrav
Text dotazu
Pokud potkám na pracoviště někoho, koho mám zdravit první, ale potkám ho evidentně až při mém odchodu z práce... mám zdravit "dobrý den" (ten den jsem ho ještě neviděla) nebo "na shledanou"(odcházím)....?
Myslím, že toto až vtipné dilema řeší mnoho lidí :-)
Moc děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
s touto situací se pravděpodobně každý z nás někdy setkal.  Expert na společenskou etiketu Ladislav Špaček uvádí, že v tomto případě je správné pozdravit "na shledanou". K setkání totiž dochází při našem odchodu ( loučení ) a právě situace, za které se potkáváme, rozhoduje, jaký pozdrav použijeme.
K pozdravu se váže několik základních společenských pravidel.
Pozdrav by měl vždy vyjadřovat radost ze shledání s druhým člověkem. Je tedy dobré, když se k pozdravu přidá též úsměv. Zdravíme všechny známé, které potkáváme. V prostředí, kde jsme sami či menších prostorech, ve kterých je náš příchod všem patrný, i neznámé osoby (mimo jiné v chodbě domu, v čekárně, kupé vlaku či malém obchodu).
Nespolečenské je nám známou osobu přehlížet (povoleno je to pouze v případě, kdy bychom svým pozdravem danou osobu uvedli do problematické situace). Ještě větším faux pas než nepozdravit je ovšem na pozdrav neodpovědět.
Pokud potkáváme někoho několikrát za den, již ho nezdravíme, ale pouze úklonou hlavy a úsměvem dáváme najevo, že daného člověka vidíme.
V souvislosti s pozdravem občas řešíme i dilema, kdo koho zdraví  jako první. Dle knihy "Nová velká kniha etikety" je správné, když "zdraví muž ženu, mladší staršího, podřízený nadřízeného. Zdraví jako první ten, kdo přichází ke skupině lidí. Ve skupině zdravíme nejdřív starší osoby a ženy, pak mladší a muže, zdravíme nejdřív cizí osoby, pak své přátele. Dále zdraví první ten, kdo vstupuje do místnosti, ty, kteří v ní už jsou."
V žádném případě ovšem  nic nepokazíme, pokud pozdravíme jako první, ať patří do kterékoliv z výše uvedených skupin.
Pokud byste se chtěla dozvědět více o společenské etiketě, doporučujeme nahlédnout do některé z níže uvedených publikací:
* ŠPAČEK, Ladislav. Nová velká kniha etikety. 2., rozš. vyd. Praha: Mladá fronta, 2008. 268, [16] s., [40] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-204-1954-5.
* ŠPAČEK, Ladislav. Malá kniha etikety pro celou rodinu. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 2010. 122 s. Malá kniha etikety. ISBN 978-80-204-2219-4.
* ŠPAČEK, Ladislav. Komiksová etiketa. 1. vyd. Praha: L. Špaček, 2011. [278] s. ISBN 978-80-260-0799-9.
* SMEJKAL, Vladimír a SCHELOVÁ BACHRACHOVÁ, Hana. Velký lexikon společenského chování. 2., rozš. vyd. Praha: Grada, 2011. 400 s. ISBN 978-80-247-3650-1.
* RÝZNAR, Ladislav. Etika a etiketa. 1. vyd. Kunovice: Evropský polytechnický institut, 2009. 216 s. Odborné knižní publikace. ISBN 978-80-7314-193-6.
(další knihy o etiketě - viz online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc )
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2014 17:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu