Požár Červené věže Jindřichův Hradec 1575
Text dotazu
Dobrý den,
daly by se k této události zjistit nějaké bližší informace? Je známo, kdo a při jaké příležitosti tento požár způsobil?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den, informaci o požáru Červené věže na hradě Jindřichův Hradec jsme našli ve dvou zdrojích.
První zdroj, August Sedláček, v díle Hrady, zámky a tvrze Království českého, díl čtvrtý, z roku 1995 na s. 6 uvádí: "Bedlivě-li prohlížíme starožitné toto stavení, seznáme, že jest to původně branná věž, kteréž se tuším Červená věž říkalo a na níž zvenčí posud námětky o jejím bývalém účelu svědčí." V poznámce pod čarou je dále uvedeno: "Doklady o tomto jménu máme tři v počtech Hradeckých: r. 1575 placeno osobám, kteréž na Červené věži hasily, když Zlý zapálil."
Druhý zdroj, František Teplý v díle Dějiny města Jindřichova Hradce. Část všeobecná, díl 1., svazek 2., z roku  1927, na s. 337 píše: "Na hradu vypukl oheň bleskem, 13. září t. r. 1575 "zlej zapálil", Červenou věž však udusili, ale tesař z Deštného při tom se urazil (pohmoždil), že barvíř Fronc ho léčil a pán 45 gr. mu zaplatil, jakož i jiným osobám, které hasiti pomáhaly."
Použité zdroje
SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. 4. díl, Vysočina Táborská. 3. vyd., v Argu 1.vyd. Praha: Argo, 1995. 376 s., obr., rejstř. ISBN 80-85794-30-6.
TEPLÝ, František. Dějiny města Jindřichova Hradce : část všeobecná. Díl I/1-2. V Jindřichově Hradci: Obec Hradecká, 1927. 248, 459 s.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Jindřichův Hradec
Knihovna
Městská knihovna Jindřichův Hradec
Datum zadání dotazu
29.05.2023 10:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu