povinné výtisky pro časopis vycházející jen elektronicky
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je upravená povinnost dodávat výtisky knihovnám pro časopis (pravidelný periodický), které přestane vycházet v tištěné formě a bude nadále publikován jen elektronicky s přístupem online. Odpadá úplně dodávání povinných výtisků nebo existuje nějaký elektronický archiv, kam by se elektronická verze časopisu posílala a ukládala?
Předem děkuji za odpověd.
Odpověď
Dobrý den,
zákonná úprava pro povinné odevzdávání periodik publikovaných pouze v elektronické podobě není bohužel ještě schválena. Pro povinný výtisk periodických publikací nadále platí Tiskový zákon, který se týká ale pouze tištěných periodik. Především krajské knihovny se snaží shromažďovat svoji krajskou produkci (oblastní zpravodaje, místní časopisy), které vycházejí elektronicky. Vše se děje na bázi dobrovolnosti. S vydavateli je zpravidla uzavírána smlouva o uchování a způsobu zpřístupnění. V NK je zatím archivace elektronických časopisů řešena v rámci archivace webu, opět na základě smlouvy s vydavatelem. Probíhala testování tvorby systému pro sběr elektronických periodik, ale systém zatím v provozu není.
Obor
Informace o knihovně
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.04.2018 10:40
Marie Kratochvílová píše:
Úterý 24.08.2021 15:06
Dobrý den, mám stejný dotaz, jen v roce 2021. Je situace s povinnými výtisky pouze elektronicky vycházejících časopisů stále stejná, nebo už vzniklo nějaké řešení? Děkuji za odpověď, PhDr. Marie Kratochvílová, Ph.D.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 16.09.2021 12:14
Dobrý den, bohužel situace zůstala prakticky beze změny. Bohužel novelizace Tiskového zákona neproběhla. V plánu je zprovoznit v NK ČR systém pro přijímání elektronických dokumentů, aby byl připraven pro zatím dobrovolné zasílání.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu