Povídka K. Čapka o gobelínu + kniha/sborník o gobelínech vydaný v roce 2018

Text dotazu

Dobrý den,

známá nedávno v televizi zaslechla informaci o povídce o gobelínech o nějakém speciálním vzoru a letos má být také vydána /byla vydána kniha o gobelínech. Nevíte náhodou o jaké knihy jde?

Děkuji.

Odpověď

Dobrý den,

Karel Čapek byl velkým milovníkem a znalcem perských koberců. Nejznámější povídkou Karla Čapka na toto téma je povídka "Čintamani a ptáci", která byla otištěna v knize "Povídky z druhé kapsy".

Koberec, který je v povídce popisován, v roce 2014 získala Národní galerie v Praze. V letošním roce by mělo dojít k výstavě tohoto unikátu - viz: http://www.ngprague.cz/exposition-detail/zahada-capkova-koberce/ . K připravované výstavě byla vydána kniha (sborník) "Příběhy ptačího koberce" (http://www.ngprague.cz/product-detail/pribehy-ptaciho-koberce ) Dle našeho názoru pravděpodobně Vaše známá zaslechla zprávu právě o této výstavě a sborníku.

 

Obor

Informace o vydaných dokumentech

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

27.03.2018 19:39

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu