pouštění draka
Text dotazu
Dobrý den, prosím o zodpovězení otázky, kterou mě zaskočila jedna návštěvnice: \"Proč děti na podzim pouštějí draka a odkud se tento zvyk vzal?\" Dívala jsem se do Československé vlastivědy z r. 1968 i do Zieberta,ale nic jsem nenašla.
Odpověď
Dobry den, Ottuv slovnik naucny. Praha: J. Otto, 1893. D.7. S.918 - 919. uvadi k heslu drak detsky, papirovy - prosty letaci stroj jakozto detska hracka, vynalezena pry od Archyta Tarentskeho ok. r. 400 pr. Kr., znali ji vsak jiz drive Cinane, kter dosud radi se ji obveseluji. Zakladni tvar draka jest deltoid nebo rovnoramenny ostrouhly trojuhelnik s kruhovou useci na podstave a lze uziti i jinych soumernych tvaru, jako napr. nekde na Rusi obdelniku s pomerem stran 3:2. ... Pricina stoupani lezi v tom, ze pomoci ohonu jakozto priteze stane se z draka naklonena rovina, kterouz snura napjata drzi proti vetru. ... je-li vzduch klidny, nutno s drakem utikati, aby pohybem plochy vznikl vitr. - Draka pouzivano i k vyzkumum vedeckym, jak r. 1749 Wilson zkoumal pomoci draka temperaturu vzduchovou. ...
V uvodu knihy Postavte si cinskeho draka / Jan Balej, Zlata Cerna, Pavel Sust. Praha: Dharmagaia, 1998. se uvadi, ze "... zhruba v 10. stoleti se tedy z draku stala v Cine oblibena lidova zabava, ... Draci se vydali i za hranice tehdejsi Rise stredu, nejprve do Koreje a Japonska, ...az do arabskych zemi a nakonec i k nam do Evropy. ... Stoji za zminku, ze na 6. festivalu, v roce 1989, byla zalozena Mezinarodni asociace draku se sidlem ve Wej-fangu a mezi zakladajicimi cleny bylo i tehdejsi Ceskoslovensko a Ceska republika je dodnes clenem.
Bohuzel vic se nam k Vasemu dotazu zatim nepodarilo zjistit.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.02.2008 17:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu