-
To se mi líbí
-
Doporučit
Potřebuji zjistit etymologii těchto příjmení:
Kratschner Frühbauer Neuwirth Altrichter Kröpfl Schramhauser Steinhauser Hauswogner Berewogner Schützner Suppenschmied Donauschachtel Oberhalter Grippelmüller Zwieblhuber Siebenfinger Rausch Bartlmichal
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Ověřovali jsme, zda se uvedená příjmení nacházejí v nejpoužívanější příručce o původu příjmení, nalezli jsme v ní jenom tři z hledaných jmen. Uvádíme zde vysvětlení z příručky:
Rauš – z apelativa rauš = velký kus rudy; anebo z německého apelativa Rausch = opilost; Raušer (něm. = kdo hlučně vystupuje; též ze středohornoněmeckého apelativa ruschart = nemanželské dítě).
Neuvirt, Neuwirt(h) - z německého apelativa Neuwirth = nový hospodář, nový usedlík; hostinský na nové hospodě.
Steinhäuser – odvozeno z německého apelativa = kamenný dům: anebo z místního jména v Rakousku a Bavorsku; Steinhäusl, Steinheise (zdrob.).
(Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 80-86781-03-8.)
Pro vyhledání původu zbylých příjmení Vám doporučujeme zejména příručku o původu německých příjmení u Čechů:
- Německá příjmení u Čechů. Univerzita J.E. Purkyně. ISBN 80-7044-212-3.
Užitečné pro Vás mohou být i následující dva tituly:
- MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
- BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962.
Můžeme Vám ještě doporučit pořad Českého rozhlasu, který se ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR věnuje tématice původu příjmení. Na stránkách pořadu se nachází archiv, do vyhledávače na stránkách můžete zkusit zadat jednotlivá příjmení, jestli už se jim nějaká epizoda v minulosti věnovala. Stránky s archivem naleznete zde: O původu příjmení | Dvojka (rozhlas.cz).
Četnost příjmení v ČR můžete vyhledávat na stránkách portálu Kde Jsme podle dat Ministerstva vnitra ČR (k roku 2016): KdeJsme.cz | Četnost příjmení nebo jména v České republice.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
25.07.2022 08:00