-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jake existují základní postuláty v literární teorii ekoktitice. Děkuji.
Dobrý den,
Petr Kopecký ve své knize Robinson Jeffers a John Steinbeck : vzdálení a blízcí, uvádí čtyři kritéria pro ekokritiku, jak je definoval profesor harvardské univerzity Lawrence Buell:
Na bod tři, tedy etickou interpretaci díla, kladou ekokritici velký důraz.
Petr Kopecký dále uvádí, že ekokritika je ve stádiu vývoje (alespoň z prespektivy roku 2012, kdy kniha vyšla).
Jako další charakteristický rys ekokritiky, uvádí soustavné přehodnocování antropocentrického vidění světa.
Pro případné další studium:
KOPECKÝ, Petr. Robinson Jeffers a John Steinbeck: vzdálení i blízcí. V Ostravě: Host, 2012. Po stopách ekokritiky. Str. 12 – 15. Z této knihy jsme čerpali informace pro odpověď.
Kniha obsahuje seznam použité literatury, kde naleznete další relevantní tituly.
CULLER, Jonathan D. a BAREŠ, Jiří. Krátký úvod do literární teorie. Brno: Host, 2015. Ekokritika. Str. 136 – 137.
V případě, že bystě chtěla nahlédnout přímo do primárního textu, níže je uveden titul, ze kterého Petr Kopecký uvedl čtyři Buellova kritéria pro ekokritiku.
BUELL, Lawrence. The environmental imagination: Thoreau, nature writing, and the formation of American culture. Cambridge, Mass.: Belknap Press of Harvard University Press, ©1995. 586 s. ISBN 0-674-25862-2.
Knihu jsme nalezli ve fondech níže uvedených knihoven:
ABA001 [NK ČR Praha] -- sign. T 189022
ABD017 [ČVUT - Knih.Fak.stav.a Fak.arch. Praha]
ABD026 [ČZU - Knihovna Praha]
Také můžete pro srovnání prostudovat přístup Michala Peprníka k ekokritice.
Peprník, Michal. Cesta od toposu k enviromentu v americké literatuře 19. století. Str. 163 – 173.
KOMENDA, Petr, ed., MALINOVÁ, Lenka, ed. a ZMĚLÍK, Richard, ed. Místo - prostor - krajina: v literatuře a kultuře: [literární tematologie v pohledu vědních disciplín]. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2012. 285 s. Günther; sv. č. 7. ISBN 978-80-244-3023-2.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
21.01.2022 08:52