Postava sluhy
Text dotazu
Ráda bych věděla, ve kterých českých literárních dílech se objevuje postava sluhy, která má podobně zajímavé charakterové rysy jako Saturnin z románu Saturnin od Zdeňka Jirotky nebo Jakub a jeho pán od Milana Kundery.
Odpověď
Dobrý den,
některé prameny uvádějí, že napsání knihy o Saturninovi bylo ovlivněno anglickými příběhy sluhy Jeevese, o kterém psal britský humorista Sir Pelhalm Grenville Wodehouse. Jistá podobnost tu je, ale o plagiát se nejedná. Chytrý sluha tahající svého pána z "bryndy" se objevuje ve spoustě děl, ale původní
české tvorby s podobným námětem jako je Saturnin, sluha - pán, není mnoho. Vztah pána a sluhy, přesněji řečeno aktivity jednoho nebo druhého, byl nejedenkrát tématem světové literatury a vývojově se promítal do jejich titulů. Don Quijote (Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha, Revisor, Jakub fatalista a jeho pán; svým způsobem by se sem dal přiřadit i Švejk.
(Jako první upozornil na podobnost humoru Z. Jirotky s anglickým humoristou P.G.Wodehousem Radko Pytlík.)
Čerpáno z: WODEHOUSE, Pelham Grenville. Jeeves aneb anglický Saturnin. Brno: Computer Press, 2011.
VŠETIČKA, František. Kroky Kalliopé. O kompoziční poetice české prózy čtyřicátých let 20. století. Olomouc: Votobia, 2003.
"Haškův Švejk může být interpretován jako postava sluhy - pikara, v literárních syžetech doprovázející svého pána na cestách. Pak Osudy dobrého vojáka Švejka... jako moderní pikareskní román vstupují do významového kontextu Grimmelshausenova Simplicia Simplicissima, Diderotova Jakuba fatalisty, Goldoniho Sluhy dvou pánů, tedy do kontextu, do něhož později přibyl i Jirotkův Saturnin; koresponduje však i s významy dalších služebných postav tvořících protějšek svým pánům i v dílech jiných žánrů, např. s postavou Sanzo Panzy ze Cervantesova románu o donu Quijotovi, s postavou sluhy Gogolova "revisora" Chlestakova nebo sluhy Vančurova "knížete" Megalrogova z románu Konec starých časů..."
Čerpáno z: LEDERBUCHOVÁ, Ladislava. Průvodce literárním dílem. Výkladový slovník základních pojmů literární teorie. Jinočany: H&H, 2002.
Domníváme se, že postavu sluhy sledujete k nějaké školní práci.  Musíme vás upozornit, že podle pravidel služby Ptejte se knihovny školní práce nevypracováváme, viz http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.05.2013 14:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu