Postava antihrdiny
Text dotazu
Dobrý den,
ve svojí seminární práci rozebírám hrdiny Čapokových próz a obracím se na
Vás s teoretickým dotazem týkajícím se pojmu "malý člověk" nebo "nehrdina".
V souvislosti s Čapkem jsem na něj už několikrát narazila, ale v žádném
literárně-vědném slovníku tento pojem není vysvětlen (ani obsažen). Prosím
Vás tedy o radu, jestli existuje nějaká literatura, která se tímto typem
hrdiny zabývá (byť obecně a ne v souvislosti s Čapkem, příp. by se to mohlo
vyskytnout i v souvislosti s Hrabalem nebo Hemingwayem). Snažila jsem se
vyhledat na www.jib.cz, ale neúspěšně.
Moc děkuji za jakoukoli odpověď.
Odpověď
Dobry den,
heslo maly clovek, nehrdina se nam v dostupnych zdrojich  nepodarilo najit.
I kdyz vsichni asi chapeme, o jaky typ cloveka (postavy) se jedna, prima definice v literarnich slovnicich neni. Pod heslem postava je vsak uvedeno:
"Starsi literatura...se zamerovala na postavy, jez rozhodujicim zpusobem zasahovaly do spolecenskeho deni a tim zaroven formovaly i svuj vlastni zivot. Postavam teto razby se dostalo oznaceni hrdina. V ere novoveku dochazi ke vzniku romanu...zameruje spis na postavy vsedni, mnohdy vyslovene pasivni. V souvislosti s postavami tohoto druhu vznikl pojem antihrdina...."
Zdroj: PAVERA, Libor, VSETICKA, Frantisek. Lexikon literarnich pojmu.
Olomouc: Nakladatelstvi Olomouc, 2002. S. 285
heslo postava - "...postavy se rozdeluji na hlavni (protagonista) a vedlejsi. Starsi oznaceni "hrdina" - pro hlavni postavu... v moderni literature se rozsirilo o "antihrdinu" , ktery je naopak nehrdinsky a obycejny. Postavy vystupuji casto v kontrastnich dvojicich..."
Zdroj: KRIVANEK, Vladimir, KUPCOVA, Helena. Maly slovnik literarnich pojmu a autoru. Texty k literarni vychove pro 6.-9. rocnik ZS a nizsi tridy gymnazii. Praha: Scientia, 1994. S. 38
S. 343: nehrdinne, nehrdinsky, nehrdinny, nerekovny - vedome pestujici kult s clovekem deklasovanym a naprosto nehrdinnym
Zdroj: Prirucni slovnik jazyka ceskeho. Praha: Skolni nakladatelstvi, 1938-1940.
Doporucuji i knihu BURIANEK, Frantisek. Capkovske variace. /Eseje o Karlu Capkovi s o literature/. Praha: Ceskoslovensky spisovatel, 1984. S. 56-57:
"maly cesky clovek" - ..."
Vyhledavace na internetu s terminem maly clovek, nehrdina pracuji, viz odkazy nebo ukazky nize, za kvalitu informaci ale nemuzeme rucit:
1/ http://alalar.blog.cz/0907/hrdina-versus-nehrdina
2/" Literární hrdina a antihrdina.
Hrdina - hlavní postava, která tvoří příběh; ovlivňuje ostatní postavy, manipuluje s nimi - tvoří především pro publikum, čtenáře - je to postava se subjektivním pohledem na svět a je aktivnější než antihrdina a nehrdina - čtenář může od hrdiny očekávat cokoliv; z toho plyne napětí a výjimečnost příběhu; rozvíjí se fantazie - má hlavní roli; dle něj se vytváří okolí; je nejdůležitější postavou ,... - je nezávislý...
Antihrdina - nemá výjimečné vlastnosti; nevyčnívá; zapadá do utvořených kategorií - vyprávění je bez jakékoliv fantastičnosti, nadpřirozena; ... - vzbuzuje ve čtenáři povrchní emoce - je pouze zprostředkovatelem a je závislý na okolí - podává objektivní zprávu; vyprávění je tudíž objektivní bez subjektivních dojmů ...
Nehrdina - muž bez vlastností; je výjimečný v tom smyslu, že ho nemůžeme nazvat hrdinou - je součástí příběhu; ale není hlavní postavou, není nejdůležitější - pouze popisuje, co vidí; ... jeho vlastní nepochopení světa z něj dělá nehrdinu - trapnost - nehrdina se neumí povznést nad svojí situací; vše bere příliš vážně a snaží se racionálně uchopit neuchopitelné;..."
3/ http//www.litenky.cz/clanek.php/id-1255 , Litenky č. 1/17, roč. 2005/2006
4/ fotoarchiv Tvar. Literarni tydenik, 2, 7.11,1991, s.1 a 4.
Ono je to na nas / Blahoslav Dokoupil
http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=Tvar/2.1991/45 - Plny text Proza ceska * maly clovek (typ literarni) * mytus maleho cloveka * stol.
20., pol. 2.
Dokoupil, Blahoslav, 1952-2008
Biograf.udaje Narozen 25. 12. 1952 v Boskovicich, zemrel 14. 6. 2008 ve Vanovicich. PhDr., CSc., literarni historik a kritik, prace z oboru.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2010 09:52
Katarína píše:
Pátek 10.04.2015 02:16
Dobrý deň chcem sa opýtať, kde by som našla pojmy figúra, charakter, rola, ale v zmysle literárna postava. Dostala som echo, že sa to dá ľubovoľne zamieňať.
PSK - admin píše:
Pondělí 13.04.2015 15:58
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz v komentáři jsme Vám poslali na uvedený e-mail a naleznete ji také v archivu Ptejte se knihovny na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/literarni-postavy.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu